Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков беше разпитван близо два часа в прокуратурата, след като бе призован официално да даде сведения за хората, свързани с корупционни престъпления.

Петков обяви, че е събрал списък от общо 19 имена, за които има публична информация и журналистически разследвания за участие в престъпна дейност.

"Тези хора не са от днес и от вчера. В момента са деветнадесет човека в крайния списък, който съм донесъл. Аз прочетох десет от тях миналия път. Аз съм сигурен, че прокуратурата има същата информация", каза Петков.

"Време е да бъдем сигурни, че прокуратурата наистина си върши работата, обществото има нужда от справедливост", каза премиерът след разпита и уточни, че името Иван Гешев не е част от списъка, който е предал на държавното обвинение. Министър-председателят обяви, че разпиталите го двама прокурори от ВКП са се държали "изключително професионално".

На брифинга си в понеделник, провокиран от изпращането на прокурорска призовка за разпит, министър-председателят посочи изрично, че ще поиска да бъдат проверени случаите с разследването "Барселонагейт" и т.нар. "Мата Хари" - предполагаемата жена, направила снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се виждаха големи суми пари в брой и златни кюлчета до пистолет на нощното шкафче. В списъка на Петков са още тримата санкционирани по закона "Магнитски" - Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков; в него е и Румен Гайтански, за когото още през лятото на 2021 г. Петков обяви, че е получавал големи заеми от ББР през свързана фирма. Сред хората, публично анонсирани от него като обект на съмнения за корупция, са още бившият следовател Петьо Петров-Еврото и укриващият се обвиняем за наркотрафик Таки.

Сред "новите" имена са Младен Михалев-Маджо - един от основателите на силовата групировка СИК.

"След като тези хора са твърде отдавна известни, тук въпросът е дали прокуратурата е направила всичко възможно да сме сигурни всички като общество, че има правосъдие... между номинални действия и реално разследване какво е направила прокуратурата и до каква степен са си свършили работата", каза той.

"За мен една прокуратура би трябвало да може да направи сама това "домашно" и сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, тук съм да го представя", каза Петков.

Той коментира, че не смята за "натиск" или "изнудване" хода на прокуратурата да го призове на разпит, както по-рано президенът Румен Радев заяви.

"Намирам го за излишен PR от тяхна гледна точка. Но съм доволен, че тези имена, които досега винаги са били говорени в кулоари, коридори и журналистически разследвания, но никога не сме ги чули официално в прокуратурата, се надявам, че сега ще направят всички действия, след като министър-председателят им го носи на крака", каза още Кирил Петков.

Радев: Миналото търси реванш и виждаме форма на институционално изнудванеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална