Снимка: © Стопкадър/bTV

Президентът Румен Радев нарече призоваването на премиера Кирил Петков във Върховната касационна прокуратура „институционално изнудване“.

Днес, на 9 февруари той ще се яви на разпит във ВКП заедно с началника на кабинета си Лена Бориславова, за да представи списъка с имена на хора, свързани с корупцията у нас, и да попита държавното обвинение докъде е стигнало с проверките и разследванията срещу тях.

„Вие си спомняте, че при връчването на проучвателния мандат, ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, миналото ще потърси реванш. Това е форма на институционално изнудване“, каза Радев пред журналисти в сряда.

Войната на призовките

Относно решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да иска от ВСС предсрочно освобождаване на главния прокурор, президентът каза, че КС е потвърдил „колко несъстоятелно е решението на ВСС да отхвърли иска на Янаки Стоилов като недопустим“.

Стоилов подаде искане до Висшия съдебен съвет за освобождаване на Иван Гешев, когато беше служебен министър, но Пленумът на ВСС отказа да разгледа доклада по същество.

„Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и професионално качество. Аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение“, заяви Радев относно новия сигнал, който ще подаде Надежда Йорданова.

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор

Той добави, че е рано да се дава оценка на работата на правителството, „защото те работят в каскада от кризи“. „Процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни, между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Аз очаквам правителството да бъде много открито, прозрачно, за да снеме съмнения за задкулисни решения и действия“.

Относно „златните паспорти“ и проверките на прокуратурата в три министерства и в Агенцията за инвестиции по сигнал на ДПС, Радев заяви, че „златните паспорти са една порочна практика, която трябва да се преустанови“.

„Аз съм оторизирал Илияна Йотова да взима тези решения за българското гражданство, тя инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват към нас. За даването на българско гражданство – нека обърнем по-голямо внимание на това българите от нашите исторически общности зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират някакви публични инвестиции“, заяви държавният глава.

ДПС поиска прокуратурата да разследва Надежда Йорданова заради обвиненията за "златните паспорти"

Той повтори и категоричната си позиция, че преди да се даде начало на преговорния процес между Северна Македония и ЕС, трябва македонските българи да бъдат вписани в тяхната Конституция.

„Вие знаете, че откакто започнах да представлявам България в ЕС, правата на македонските българи са във фокуса на всички евролидери – те започнаха да разбират позициите ни. Ние трябва да сме безкомпромисни, защото за права не се преговаря“, каза той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията