Бойко Рашков "пенсионира" административния секретар на МВР

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е освободил от длъжност административния секретар на МВР Бойко Славчев със своя заповед. Причината: "придобито право на пенсия".

Бойко Славчев заема тази позиция от 6 години, а в първия мандат на ГЕРБ беше началник на кабинета на Цветан Цветанов, докато той бе вицепремиер и вътрешен министър. За кратко Славчев работи в някогашния център за превенция и противодействие на коруцпията ("Боркор").

Пенсионираният административен секретар на МВР имаше връзка с един от последните доклади на ОЛАФ за България - съмненията за злоупотреба с европейски средства при поръчката на автомобили за нуждите на "Гранична полиция" и "Жандармерията".

Китайските джипки на българския Homeland

Славчев е участвал в предварителната подготовка за обществената поръчка, по която трябва да се придобият нови 70 патрулни all terrain vehicles за полицейските части по българо-турската граница, още 290 за "Гранична полиция" и 60 - за Жандармерията.

Търгът и окончателните условия по него са обявени по времето на предходния служебен ръководител на МВР Пламен Узунов - секретар на президента Румен Радев. Ръководител на комисията по оценка на офертите е съветничката на Узунов Вера Митрева.

Според данни от доклада на ОЛАФ - обществената поръчка е възложена в нарушение заради промяна на изискванията преди публичното й обявяване, а знаиаването на някои критерии е позволило на "Българска автомобилна индустрия" (приемник на "Литекс Моторс") да се класира на първо място с оферта за Great Wall Hover.

"24 часа" съобщава именно Бойко Славчев е бил основният свидетел по разследването, водено срещу Узунов за действията му по време на мандата на служебния кабинет "Герджиков" през 2017 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024