Снимка: © Булевард България

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е решил да изпрати до зам.-главния прокурор Борислав Сарафов сигнала си с искане за разследване срещу Иван Гешев. 

Сарафов е директор на Националната следствена служба от 2017 г. насам и е заместник на главния прокурор по разследването. 

"Днес изпратих част от материалите, които министър Стоилов внесе във ВСС. Висшият съдебен съвет отказа да го разгледа по същество. Аз отделих част от този материал, който се отнася, според моето убеждение, до незаконосъобразно публикуване на данни, придобити чрез прилагането на СРС. Надявам се, че в НСлС, където има доста качествени следователи с богата подготовка и квалификация, ще проведат разследване и ще се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не. И ако се даде отрицателен отговор на този въпрос, какви ще са мотивите за това", каза Бойко Рашков. 

Самият той беше директор на НСлС в края на 90-те години и работеше като следовател до 2013 г. (с кратки прекъсвания по времето, в което бе избран за депутат или за зам.-министър на правосъдието). 

Малко след новината за подадения сигнал - от Следствието обявиха, че той вече е препратен към Специализираната прокуратура. 

"Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура. Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор", се казва в информацията от НСлС. 

Бойко Рашков посочва, че разгласяването на данни, придобити със СРС, е забранено по два закона, а НК го третира като престъпление в чл. 145а. 

"Имаме практика по този случай във Варненския апелативен съд - едно лице е признато за виновно точно в това престъпление. По конституция е прогласен принципа на равенство между гражданите. Струва ми се доста странно, че според някои от колегите от прокуратурата и ВСС сега няма такава хипотеза, така че дори не може да започне досъдебно разследване. В близките дни или месеци с нетърпение ще очакваме решението на българската прокуратура и по този казус. Има решение на КС, че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор - ние трябва да проверим как стои този въпрос не от висотата на Конституционния съд, а на нивото на българската прокуратура. Дали ще може всеки прокурор, на който бъде възложен този случай, да прояви кураж, да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор. Дали той е недосегаем на практика?", каза още той. 

Ако проверката на сигнала при Борислав Сарафов завърши с извод, че няма престъпление, Бойко Рашков възнамерява да обжалва това решение пред човека, срещу когото е подал сигнал - Иван Гешев. 

"Аз още отсега заявявам своето намерение да обжалвам този отказ пред кой? Пред по-горестоящия прокурор в йерархията на прокуратурата - т.е. пред сегашния главен прокурор. Да видим какво ще се случи оттук нататък", каза той. 

На въпроси от журналисти дали Рашков би останал в евентуално бъдещо правителство с мандат на "Има такъв народ", той каза следното: 

"Зависи при какви условия и кой (ще отправи поканата). Нека най-напред  да имаме търпение да дойдем дотам да се състави правителство, защото още не е ясно докъде са стигнали разговорите между партиите. Нека да ги чуем. Следим с внимание, защото това има значение за цялата страна. Най-малко има значение за един обикновен гражданин, на когото дали ще му предложат или не, това е работа на политическите сили. Ние не можем да изразяваме съгласие или несъгласие предварително". 


ВСС отхвърли като "недопустимо" искането за уволнение на Иван Гешев

Прокуратурата обвини Васил Божков за провокации по време на протестите от 2020 г. и призна за използването на "множество СРС"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от над десетилетие кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават

Почина 17-годишната Александра, която беше блъсната от автобус в София

"Пирогов" организира мащабна кампания за кръводаряване, но момичето загуби битката за живота си