Подозрения за фиктивни болнични на ръководителите на службите за сигурност, затваряне на очите на МВР относно купения вот и нарушения, свързани с машините за изборите – това са изводите за системата на вътрешното ведомство на новия служебен министър Бойко Рашков.

В интервю за bTV той обяви, че държавата в момента е „без ръководства на службите ни за сигурност“, защото прекалено много хора са си взели неплатени отпуски до септември. Сред тях бил и регионалният директор в Пловдив. „Знаете ли колко хора се "разболяха" след идването на служебния кабинет? Службите са се обезглавили. До септември те няма да бъдат ръководени от тези, назначени от бившия премиер Борисов“, предупреди Рашков в отговор на въпроса дали подозира служители на МВР във вземане на умишлени болнични.

По-късно стана ясно, че шефът на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск. Той го е взел от началото на месеца, съобщи NOVA. Междувременно от НСО обявиха, че ръководителят им - бригаден генерал Емил Тонев, е на работа и службата работи в пълен капацитет. НСО е подчинена на президента, а не на МВР.

Министърът каза, че сам е избрал една от учредителките на "Българско лято" Елена Фичерова-Караиванова за началник на политическия си кабинет, а с Васил Божков се е виждал преди около 30 години, но в момента "не поддържат отношения".

Рашков заяви, че не прави политическа чистка с рокадите по върха на ведомството и дори е „закъснял“ с първата смяна – тази на административния секретар на МВР Бойко Славчев. Той бе уволнен на 12 май заради придобито право на пенсия, макар че Рашков признава, че не е знаел за участието на Славчев като свидетел по делото за злоупотреба с европейски средства при поръчката на полицейските джипове.

„Не, откровено ви казвам, че не знам, че този служител е участвал като свидетел по делото. Аз не съм министър от 1 година. Не се движи това дело, прокуратурата не го приключва заради политическа цел. Разбрах от медиите, че Славчев е бил свидетел по делото. Защо трябва да знам кой служител в кое дело участва?“, попита Рашков.

„Ако трябва да се пошегувам, не съм влизал в кабинета на министъра повече от 10 години, но сега заварих почти същата обстановка. Що се касае до ведомството – мисля, че няма много съществени промени в него и, струва ми се, че има сериозен капацитет да отговори на обществените очаквания, защитата на правата на гражданите и конкретно да обезпечи едни честни избори, на които гласът на всеки български гражданин да бъде отчетен, а не фалшифициран“, каза Рашков.

Той има около 20 г. стаж в следствените служби - бивш ръководител на Националната следствена служба и бивш директор на Бюрото за контрол на СРС.

Рашков коментира смените на Бойко Славчев и на бившия началник на Инспектората към МВР Николай Гешев, като каза, че и двамата са на пенсионна възраст и „няма лошо, когато човек е годен за пенсия, да бъде изпратен“.

Николай Гешев казва, че истинската причина за смяната му са „амбиции да бъде овладян Инспекторатът, защото той извършва основните проверки или прави тенденциозни проверки“. Рашков обаче отговори, че Инспекторатът е солидна структура и работата му не е спирала „и за секунда“. „Няма незаменими хора. Има начало, има и край във всяка кариера“, добави той.

„Това, което се лансира в медиите, са чистки. Чистките ще ги правят гражданите, те са резултат именно на тяхното недоволство“, заяви новият служебен министър на вътрешните работи.

„Чистка няма, има смяна на кадри и ще има такива смени на кадри. Всички възлови места в система с 50 хиляди души са назначени от бившия редовен кабинет. Българският избирател иска промяна, тази промяна не може да стане без промяна във ведомствата. Чета как били сменени зам.-министри – това е обичайна практика. Изненадвам се, когато чета – уволниха зам.-министри в общо 7 ведомства. Не, те си отиват, така както трябва“, твърди Рашков.

Той заяви, че не е влязъл в министерството със списък кого да смени и е взел решенията за това самостоятелно.

„Списъци няма и няма да има. Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени за несправяне с работата си, за нарушения, които са допуснали преди. Имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти от страна на хора от МВР. Високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали – без позволение да я ползват по време на отпуск. В регионални дирекции на МВР се съхраняват още машини за гласуване – извършвам проверка какво правят там – кой им е разпоредил да ги съхраняват и защо, могат ли да бъдат манипулирани тези машини за следващите избори. Знаете ли още колко подобни данни имам и не знам дали ще ми стигне времето? МВР ще бъде безкомпромисно срещу всички длъжностни лица, попаднали в престъпни мрежи“, заяви Рашков.

Основен приоритет пред него е да не допусне служители на МВР да съдействат на определени политически партии за следващия вот. „Има полицейски сили, които са използвани от предишното правителство за осигуряване на определени групи лица за изборите – става въпрос за купен вот. Ние ще направим възможното да не допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас. Кой е длъжен да разкрива престъпленията? МВР. И когато МВР не си е свършило работата, някой трябва да носи отговорност“, заяви Рашков.

„Много хора знаят, че има лица, които се занимават с такава организация и те са известни на МВР, но не се предприема никакво действие и противодействие. Осигуряват се възможности, за да може да се гласува „правилно“. В някои поделения у нас това е правено. Получих сигнал в събота, онзи ден, за купен вот. Не е много далеч от София. Трябва първо да го проверим, но имаме информация“, обяви той.

Рашков заяви, че е избрал Елена Фичерова-Караиванова за началник на политическия си кабинет само заради професионалните ѝ качества. Тя е една от учредителките на партия „Българско лято“ на Васил Божков и затова служебният кабинет беше подложен на критики от страна на ГЕРБ. Рашков обаче твърди, че тя била „заличена“ с решение на ЦИК от листите на партията няколко месеца преди изборите, а самият той няма отношения с Божков, макар да го е срещал преди около 30 години.

„Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 г. стаж, който е работил в МВР. От професионална гледна точка, нямам бележки към нея. Оставете тези политически въпроси. Аз съм безпартиен. Началникът на кабинета е човек с необходимите професионални качества. Имате ли нещо против?“, попита той.

„Впоследствие, когато излезе в медиите, проверих и видях, че няколко месеца преди изборите тя е заличена от ЦИК от листите на тази партия, след като е била кандидат за народен представител. Тъй като информацията беше поднесена като доста засягаща доброто име, пуснахме писмена молба до български съд, който ще се произнесе по тези публикации, в които има откровени лъжи“, каза Рашков. „Г-жа Фичерова, отговаряйки на професионалните изисквания, изчерпва тази тема. Убеден съм, че няма как да изнесе информация“.

Той заяви, че все пак не я е познавал лично и „това не е необходимо“. „Аз търся подходящи кандидати за кабинета и екипът се формира обичайно. Сам стигнах до този избор. Тя показва завидни познания и помага за работа на политическия кабинет. Убеден съм, че така ще бъде до края на мандата“.

„Мисля, че много хора познават Божков, аз нямам лични отношения с него. За преди 30 години ли ме питате? Да, виждал съм го в почивната станция на Министерски съвет във Велинград. Естествено, че съм разговарял с него. Не мога да ви кажа преди 30 години каква е била темата ни на разговор. В последните години не съм го виждал, не съм разговарял с него, нямам никакви отношения с Божков“, каза Бойко Рашков.

По темата кой ще е новият главен секретар след освобождаването на Ивайло Иванов, Рашков отвърна, че тази позиция се заема от заместника му и в момента се разглеждат различни кандидатури.


Прочетете още:

Новият министър на икономиката проверява ББР: Дала е 500 млн. лв. на фирми, вероятно свързани с Пеевски

Уволнената шефка на НАП е "изумена" от бързата смяна и обвинява IT-отдела за #НАПLeaks


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър