Снимка: © Министерство на икономиката

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че създава специална комисия, която ще влезе в Българската банка за развитие, за да установи защо ББР е подпомагала 8 души, от които четирима може би са свързани индиректно с Делян Пеевски.

Пред bTV Петков заяви, че държавата дава на ББР 1,5 млрд. лв. за малки и средни предприятия, но към тях са насочени само 400 милиона. „Големият пай е за 8 компании - 946 млн. От тях четири вероятно са във връзка с г-н Пеевски. За него са 500 млн. лв. Това страшно ме притесни. Това са нашите средства, на данъкоплатците“, каза той.

"От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които може би са свързани“, обяви Петков.

Според него – и другите 4 компании не са „случайни“. „За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР – или банката, финансирана с държавни пари. По над 118 милиона е получил всеки от осемте големи клиенти. С тях може да се финансират 946 фирми“, обясни той.

Петков допълни, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но доскоро не била. „99,996% е на държавата, но 8 акции се държаха от Банка ДСК АД. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик, ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор“.

„Намерихме писмо отпреди година, където банката казва: “Ние искаме да дарим тези 8 акции", а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%", заяви Петков.

Служебният министър на икономиката смята да смени Устава на ББР, така че никой повече „да не може да раздава 1 милиард на 8 души“. Надзорният съвет също ще бъде освободен, каза Петков.

Кирил Петков е предприемач, управител е на компанията "Провиотик", а интересът му към гражданската и политическата активност датира още от периода 2013-2014 г., когато стана част от платформата Move.bg на Саша Безуханова. 

Заедно с настоящия финансов министър Асен Василев публикуваха собствен план за действие в условията на Covid-пандемията през март 2020 г. С него се предвиждаше масово тестване на населението и въвеждане на "зелен пропуск" за здравите граждани, за да не се въвеждат национални локдаун-мерки. Предложението им не беше прието от НОЩ. 


Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"

Уволнената шефка на НАП е "изумена" от бързата смяна и обвинява IT-отдела за #НАПLeaks


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"