Снимка: © Министерство на икономиката

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че създава специална комисия, която ще влезе в Българската банка за развитие, за да установи защо ББР е подпомагала 8 души, от които четирима може би са свързани индиректно с Делян Пеевски.

Пред bTV Петков заяви, че държавата дава на ББР 1,5 млрд. лв. за малки и средни предприятия, но към тях са насочени само 400 милиона. „Големият пай е за 8 компании - 946 млн. От тях четири вероятно са във връзка с г-н Пеевски. За него са 500 млн. лв. Това страшно ме притесни. Това са нашите средства, на данъкоплатците“, каза той.

"От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които може би са свързани“, обяви Петков.

Според него – и другите 4 компании не са „случайни“. „За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР – или банката, финансирана с държавни пари. По над 118 милиона е получил всеки от осемте големи клиенти. С тях може да се финансират 946 фирми“, обясни той.

Петков допълни, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но доскоро не била. „99,996% е на държавата, но 8 акции се държаха от Банка ДСК АД. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик, ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор“.

„Намерихме писмо отпреди година, където банката казва: “Ние искаме да дарим тези 8 акции", а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%", заяви Петков.

Служебният министър на икономиката смята да смени Устава на ББР, така че никой повече „да не може да раздава 1 милиард на 8 души“. Надзорният съвет също ще бъде освободен, каза Петков.

Кирил Петков е предприемач, управител е на компанията "Провиотик", а интересът му към гражданската и политическата активност датира още от периода 2013-2014 г., когато стана част от платформата Move.bg на Саша Безуханова. 

Заедно с настоящия финансов министър Асен Василев публикуваха собствен план за действие в условията на Covid-пандемията през март 2020 г. С него се предвиждаше масово тестване на населението и въвеждане на "зелен пропуск" за здравите граждани, за да не се въвеждат национални локдаун-мерки. Предложението им не беше прието от НОЩ. 


Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"

Уволнената шефка на НАП е "изумена" от бързата смяна и обвинява IT-отдела за #НАПLeaks


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба