Снимка: © bTV

„По време на проверките в една от службите на МВР са открити лозунги на политическа партия ГЕРБ. Съмнявам се дали подобна служба би работила коректно, за да защити изборните права на гражданите“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на брифинг на служебния кабинет, който отчете дейността си през първия си месец на власт.

Вицепремиерът не посочи коя е въпросната служба, нито кога точно е установено нарушението при проверката.

„На предходните избори в МВР са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове. Забелязах, че не са разкрити престъпления, свързани с управляващата партия. Имаме няколко дела за покупко-продажба на гласове от други партии. В една служба, в която извършихме внимателна проверка, са открити лозунги на политическа партия ГЕРБ. Тя едва ли би защитила правото на гражданите да гласуват за този, за когото искат“, каза Рашков и добави, че се е установила една професионална "лексика" в тази служба на МВР, според която "на клавиатурите си нямат Б.Б., ГЕРБ или ДПС".

Той заяви, че на предишните парламентарни избори са констатирани случаи на купуване на вот, но МВР „няма вина“. „Ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на политическа партия, бих ги нарекъл инцидентни случаи. Имаме информация в тази насока и ще вземем мерки. Една част от кадровите промени са свързани с това“.

Рашков обяви, че рокадите по високите нива в МВР са приключили „в общи линии“. „Извършени са необходимите промени. Чух изрази като чистка. Чистка не е извършена. Място за такова прочистване няма. Броят се на пръсти тези, които са освободени – един от тях е главният секретар. Не можеше да има друга последица след случилото се под колоните на Министерски съвет и боя срещу протестиращи".

"Всички останали ръководни длъжности са запазени, с изключение на тези, напуснали доброволно. Някои, по тяхно желание, бяха преназначени в други служби, други бяха назначени в помощ на политическото ръководство на ведомството и са със същата заплата“, каза той.

Последната рокада в МВР беше на 8 юни, когато беше освободен шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Николай Хаджиев. На 31 май директорът на ГДБОП Любомир Янев беше заменен от Калин Стоянов, а преди това служебният кабинет смени главния секретар на МВР Ивайло Иванов и началника на СДВР Георги Хаджиев. Те загубиха ръководните си постове заради полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

Преди това директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков също беше сменен от Бойко Рашков след скандала с предполагаемото незаконно подслушване на политици.

Според вътрешния министър – службите са останали безмълвни при „важни, остри проблеми в живота на страната“. „Липсва оперативната чувствителност. Един от ярките примери е свързан с това, което направи здравният министър Кацаров. Изпрати ми голяма папка с материали за 16 трансплантации в правителствена болница (б.а. – МБАЛ „Лозенец“), направени в грубо нарушение на закона. Те са останали неизвестни за оперативните структури в МВР, въпреки че касаят живота и здравето на хората“, каза Рашков.

Преди него служебният премиер Стефан Янев нарече картината в България „корупция, маскирана в законосъобразна форма“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.