Бойко Рашков: В служба на МВР са открити лозунги на ГЕРБ Снимка: © bTV

„По време на проверките в една от службите на МВР са открити лозунги на политическа партия ГЕРБ. Съмнявам се дали подобна служба би работила коректно, за да защити изборните права на гражданите“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на брифинг на служебния кабинет, който отчете дейността си през първия си месец на власт.

Вицепремиерът не посочи коя е въпросната служба, нито кога точно е установено нарушението при проверката.

„На предходните избори в МВР са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове. Забелязах, че не са разкрити престъпления, свързани с управляващата партия. Имаме няколко дела за покупко-продажба на гласове от други партии. В една служба, в която извършихме внимателна проверка, са открити лозунги на политическа партия ГЕРБ. Тя едва ли би защитила правото на гражданите да гласуват за този, за когото искат“, каза Рашков и добави, че се е установила една професионална "лексика" в тази служба на МВР, според която "на клавиатурите си нямат Б.Б., ГЕРБ или ДПС".

Той заяви, че на предишните парламентарни избори са констатирани случаи на купуване на вот, но МВР „няма вина“. „Ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на политическа партия, бих ги нарекъл инцидентни случаи. Имаме информация в тази насока и ще вземем мерки. Една част от кадровите промени са свързани с това“.

Рашков обяви, че рокадите по високите нива в МВР са приключили „в общи линии“. „Извършени са необходимите промени. Чух изрази като чистка. Чистка не е извършена. Място за такова прочистване няма. Броят се на пръсти тези, които са освободени – един от тях е главният секретар. Не можеше да има друга последица след случилото се под колоните на Министерски съвет и боя срещу протестиращи".

"Всички останали ръководни длъжности са запазени, с изключение на тези, напуснали доброволно. Някои, по тяхно желание, бяха преназначени в други служби, други бяха назначени в помощ на политическото ръководство на ведомството и са със същата заплата“, каза той.

Последната рокада в МВР беше на 8 юни, когато беше освободен шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Николай Хаджиев. На 31 май директорът на ГДБОП Любомир Янев беше заменен от Калин Стоянов, а преди това служебният кабинет смени главния секретар на МВР Ивайло Иванов и началника на СДВР Георги Хаджиев. Те загубиха ръководните си постове заради полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

Преди това директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков също беше сменен от Бойко Рашков след скандала с предполагаемото незаконно подслушване на политици.

Според вътрешния министър – службите са останали безмълвни при „важни, остри проблеми в живота на страната“. „Липсва оперативната чувствителност. Един от ярките примери е свързан с това, което направи здравният министър Кацаров. Изпрати ми голяма папка с материали за 16 трансплантации в правителствена болница (б.а. – МБАЛ „Лозенец“), направени в грубо нарушение на закона. Те са останали неизвестни за оперативните структури в МВР, въпреки че касаят живота и здравето на хората“, каза Рашков.

Преди него служебният премиер Стефан Янев нарече картината в България „корупция, маскирана в законосъобразна форма“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024