МБАЛ "Лозенец" и "Александровска" вече имат нови ръководства (допълнена) Снимка: © МБАЛ "Лозенец"

След разкритията на здравното ведомство за сериозни нарушения в извършването на трансплантации и неправомерно усвояване на средства от НЗОК – министър Стойчо Кацаров назначи нов Съвет на директорите на болница „Лозенец“.

В него влизат доц. д-р Радосвет Горнев, който ще е изпълнителен директор, адв. Ивиян Симеонов – избран за председател на съвета, и Орлин Недев. Те ще изпълняват ръководните си функции до провеждането на конкурс.

За първи път от 23 години проф. Любомир Спасов се разделя с поста си на директор на бившата правителствена болница.

Доц. д-р Радосвет Горнев от 2004 г. до настоящия момент е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, с множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор на редица научни публикации, преподавател в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Адв. Ивиян Симеонов е юрист, изтъкнат специалист по корпоративно, търговско и данъчно право.

Другият член на новия Съвет на директорите – Орлин Недев, е магистър по фармация, служител на Министерството на здравеопазването от 2014 г., с компетентности в сферата на лекарствената политика и медицинските изделия.

В четвъртък Кацаров обяви, че ще има промяна в ръководството, след като проверка на ведомството показа, че в лечебното заведение са извършени общо 14 операции по трансплантиране на бъбрек от живи донори, всички от които са граждани на Украйна и Молдова. Реципиентите са граждани на други държави, които са се представяли за "роднини" на донорите.

Стана ясно още, че е извършена операция по чернодробна трансплантация на човек, заемал много висок пост в държавната администрация. Той е бил опериран приоритетно след „обаждане по телефона“, пререждайки по-подходящи чакащи пациенти. Нарушения са установени и по линия на неправомерно усвояване на средства от НЗОК за фиктивно лечение на над 60 пациенти.

От „Лозенец“ отричат констатациите на МЗ. За случая с държавния служител обяснението им е, че ставало дума за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което е можело да бъде предотвратено само със спешна трансплантация.

Ръководството на "Александровска" болница също е официално сменено. Стойчо Кацаров освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав до провеждането на конкурс. Новите членове на Съвета са д-р Атанас Атанасов - изпълнителен директор, проф. Румен Стоилов и Гергана Андреева - Сотирова.

Д-р Атанас Атанасов е лекар, завършил МУ София със специалност Хирургия, както и магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Притежава богат мениджърски опит в управлението на общински и държавни лечебни заведения.

Проф. Румен Стоилов е дългогодишен служител на Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В периода 2006 – 2008г. заема длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Професор е в катедра „Ревматология“ на МУ София.

Гергана Андреева – Сотирова е юрист, дългогодишен служител на РЗОК София, главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, a по-късно и директор на РЗОК София. Към настоящия момент е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.

В "Александровска" бяха установени редица нарушения - болницата е на загуба през последните 10 години, а през 2020 г. и 2021 г. Съветът на директорите е нарушил „грубо“ правилата на работата си и е изхарчил близо 28 млн. лв. без спазване на определения ред.


МЗ: "Александровска" е на загуба при Ангелов, настоящото ръководство е харчило милиони в нарушение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024