Снимка: © Александровска болница

През последните 10 години е отчетена трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на столичната „Александровска“ болница. През 2020 г. и 2021 г. Съветът на директорите е нарушил „грубо“ правилата на работата си и е изхарчил близо 28 млн. лв. без спазване на определения ред.

Това са основните констатации на Министерството на здравеопазването след проведената проверка в лечебното заведение. Тя бе инициирана след сигнал на представителя на държавата в борда на директорите – началникът на Клиниката за очни болести доц. Александър Оскар, който подаде оставка от ръководството.

Скандалът в "Александровска": Доц. Оскар подаде оставка от ръководството след нови разкрития

Проверката на ведомството на Стойчо Кацаров показва, че в годините, в които директор на „Александровска“ е бил бившият здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ), финансовото състояние на болницата се е влошило. Ангелов управляваше лечебното заведение от 2013 до 2020 г., като след това бе наследен от проф. Борис Богов.

2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат. След това той се превръща в загуба, нарастваща от 33,7 млн. лв. през 2013 до близо 68 милиона лв. през 2020 г.

Непокритата загуба за последната година, по време на която се появи пандемията от Covid-19, е 65,3 млн. лева. Проверката на МЗ показва, че тя е увеличена с 10,2% в сравнение с предходната година. Коефициентът на задлъжнялост за 2020 г. се е увеличил два пъти спрямо 2019 г.

От здравното ведомство отчитат, че председателят на Съвета на директорите проф. Борис Богов не е спазвал реда за провеждане на заседанията. Освен него в съвета на членува и проф. Димитър Буланов.

От 12 декември 2020 до 19 април 2021 г. са отчетени 14 заседания на съвета, но при 13 от тях в протоколите няма подпис на представителя на държавата – доц. Александър Оскар. Самият той обяви, че има доказателства за случаи, в които е бил извън София, но в документите пише, че е присъствал на заседанията. Твърди още, че не е получавал докладите от тях въпреки исканията си.

Той вече обвини ръководството, че тези протоколи включвали одобрение на разходи по различни основания, чиято обща сума стига до около 30 милиона лева. Според проверката на здравното министерство – разходите, за които са взети решения, без да е спазен редът за работа, възлизат на 23,3 млн. лв. без ДДС (близо 28 млн. с ДДС).

МЗ съобщава още, че Агенцията за държавна финансова инспекция е проверила договор от 29 декември 2020 г. на стойност 2,19 млн. лв. - за отпускане на средства за разширяване на капацитета за Covid-легла. В документите не са били въведени изисквания „получените средства да бъдат разходвани с конкретно предназначение, както и не е посочено, че следва същите да са обект на отделно аналитично счетоводно отчитане“.

Министерство на здравеопазването ще предприеме последващи действия и ще уведоми компетентните органи, казват от ведомството.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул