Скандалът в "Александровска": Доц. Оскар подаде оставка от ръководството след нови разкрития

Скандалът с непрозрачното харчене на ресурси и управление на „Александровска“ болница продължава. Доц. Александър Оскар, който изсветли тъмните практики в лечебното заведение, е поискал да напусне Съвета на директорите. Той е изпратил писмо до здравния министър Стойчо Кацаров, както се вижда в профила му във Facebook.

В мотивите за подадената оставка се посочва конфликт с изпълнителния директор проф. Борис Богов, с чийто начин на управление доц. Оскар не е съгласен. Освен това той пише, че след като е поискал от Министерството на здравеопазването да извърши проверка в болницата, ръководството е приложило натиск над лекарите и медицинския персонал, които със заплахи за загуба на работни места били принудени да подписват декларации в подкрепа на ръководителите на лечебното заведение.

Оскар е началник на Клиниката по очни болести в "Александровска", като от 2017 г. досега е член на борда на директорите на болничното заведение. През март 2021 г. той отново е одобрен в конкурса за представител на държавата в борда на болницата.

В сигналите си до МЗ той твърди, че в края на април 2021 г. е принуждаван да подпише протоколи от 14 заседания на борда на директорите, каквито не са провеждани. Пред bTV той каза, че тези протоколи включвали одобрение на разходи по различни основания, чиято обща сума стига до около 30 милиона лева.

Конфликт в управлението на "Александровска": Лекари настояват за проверка от МЗ

„Не съм съгласен и не бих могъл да подкрепя наложения от изпълнителния директор проф. Богов начин на управление на „Александровска“, както не съм съгласен и с публично заявените от него разбирания, че заседанията на Съвета на директорите са формалност, свързана единствено и само с подписване на протокол без реално обсъждане и приемане на решения“, пише доц. Оскар в писмото до Кацаров.

В съвета на директорите членуват трима души - проф. Димитър Буланов, проф. Борис Богов (избран с конкурс за директор през октомври 2020 г. на мястото на Костадин Ангелов) и доц. Александър Оскар.

Оскар обвинява Богов в „еднолично управление“ в противоречие със закона и устава на дружеството. Той казва, че за последната година не е получил никаква информация за финансовото състояние на дружеството въпреки исканията му. Смята, че умишлено е държан в неведение относно дейността и данните за финансите на болницата.

Оскар пише и за приложения натиск върху лекарите, който е в „противоречие“ с неговите разбирания. „Моралът ми не позволява да поставям работниците и служителите в тежки избори относно тяхната сигурност и професионално развитие“, заявява той в писмото си до здравния министър.

Преди няколко дни от лечебното заведение разпространиха информация, в която се твърди, че 610 служители се подписали в подкрепа на настоящото ръководство.

Доц. Оскар твърди още, че проф. Богов го е обвинил „неоснователно“ в лъжи по време на участие в телевизия Nova News на 28 май. „Ще продължа да работя в интерес на УМБАЛ „Александровска“, с която съм свързал своя професионален път като лекар и моите разбирания като отговорен гражданин на обществото“, пише още началникът на Клиниката по очни болести.

Директорът проф. Богов отрича твърденията на Оскар. Той твърди, че лекарят е бил наясно с всяко едно от решенията на Съвета на директорите. Пред Nova News Богов заяви, че Оскар искал да е начело на „Александровска“ и затова отправял обвиненията.

В момента в болницата тече проверка от Министерството на здравеопазването. Засега Стойчо Кацаров не е коментирал скандала. По думите му – дълговете на „Александровска“ са около 68 млн. лв. и били натрупани по време на управлението на бившия здравен министър Костадин Ангелов, който беше директор на лечебното заведение преди Богов.

Настоящият директор казва, че дълговете са около 40 милиона лева и дори намалели с три милиона през 2021 г.

Все още няма отговор от страна на здравния министър за поисканата оставка от Оскар, който предлага да бъде освободен от съвета на 1 юни - вторник.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024