Лекари от Александровска болница публикуваха призив до Министерството на здравеопазването за "незабавни ефективни промени в управлението на болницата" заради проблемите с финансовото й състояние и сигналите за нарушения при вземането на решения от съвета на директорите. 

Сред участниците в подписката са медици като д-р Чавдар Еленков - управител на ДКЦ "Александровска", проф. Атанас Темелков - началник на Клиниката по анестезиология, доц. Манол Соколов - ръководител на катедрата по Хирургия, д-р Павлин Кемилев - главен лекар на Клиниката по очни болести, д-р Петя Хубенова - главен административен лекар на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, и др. 

Писмото им идва седмица след осветяването на сигнали за неправомерни решения при разпореждането с финансовите средства на болницата. Първите данни по този случай бяха оповестени от бивши депутати - Атанас Атанасов и Мая Манолова. Впоследствие се оказа, че сигнали са изпращани до бившия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и до настоящия служебен министър Стойчо Кацаров от доц. Александър Оскар. 

Оскар е началник на Клиниката по очни болести в "Александровска", като от 2017 г. досега е член на борда на директорите на болничното заведение. През март 2021 г. той отново е одобрен в конкурса за представител на държавата в борда на болницата. 

В сигналите си до МЗ той твърди, че в края на април 2021 г. е принуждаван да подпише протоколи от 14 заседания на борда на директорите, каквито не са провеждани. 

Пред bTV той съобщи, че тези протоколи включват одобрение на разходи по различни основания, чиято обща сума стига до около 30 милиона лева.   

Един от протоколите е за заседание на 29 декември 2020 г., когато доц. Оскар не е бил в София. Той е поискал проекторешения с основания за извършването на разходите, но не е получил такива. На 18 май са му предоставили годишния финансов отчет, след като е настоявал многократно да се запознае с него. В отчета се твърди, че той е приет на 5 април от съвета на директорите, но лекарят отрича да го е виждал досега. 

Според данните от ГФО, цитирани от Александър Оскар, през последната година задълженията на болницата са се увеличили с почти 6 млн. лв., а просрочията - с почти 3 млн. лв.

"Това, което ме разтревожи, е липсата на прозрачност в управлението на една от най-големите болници в страната. "Александровска" е институция и управлението й почива на Закона за лечебните заведения и Търговския закон. Аз съм представител на държавата и моята задача е да съблюдавам интереса на държавата и интереса на болницата. За съжаление в изминалата една година по никакъв начин нямах информация за случващото се в оперативното управление на болницата", каза той. 

В съвета членуват трима души - проф. Димитър Буланов, проф. Борис Богов (избран с конкурс за директор през октомври 2020 г. на мястото на Костадин Ангелов) и доц. Александър Оскар.

Преди дни директорът на болницата проф. Борис Богов потвърди пред bTV, че събрания на борда с покани и предварително обсъждан дневен ред в 7-дневен период не са провеждани, защото тримата членове така или иначе са се срещали всекидневно и обсъждали "административно-стопански, но не финансови въпроси".  След това те са "обличани във форма, която е законова".

Проф. Богов твърди, че по този начин са вземани и решения по време на предходния директор - Костадин Ангелов. 

В тази група са и решенията за преструктуриране на болницата, организиране на Covid-отделения, преминаване на една клиника от "Александровска" към друго лечебно заведение, но не за разпореждане с финансови средства. 

Богов твърдеше пред bTV, че задълженията за миналата година до декември 2020 г. са в размер на около 41,6 млн. лв, a към март 2021 г. са с 1,7 млн. лв. по-малко. 

Доц. Оскар твърди, че преди смяната на Ангелов и Богов заседанията на борда са се провеждали по законовия ред. Липсата им впоследствие е била обяснявана с формалния аргумент за Covid-ситуацията.

Все още няма отговор от страна на Министерството на здравеопазването по сигналите. 

В подписката на лекари от Александровска болница се настоява "компетентните органи да извършат незабавна проверка на финансовото състояние на болницата и да се установи дали има нарушение на управлението на дружеството". 

"Призоваваме министъра на здравеопазването да предприеме незабавни ефективни промени в управлението на болницата. Призоваваме изпълнителния директор и членовете на съвета на директорите за организиране на среща с работещите в болницата и обясняване на причините за незавидното финансово състояние", се казва в писмото им. 

Синдикатите срещу министъра: Това ли е добро управление на "Александровска"?

"Здравеопазване": Колегите от "Александровска" са отвратени и обезверени, че още няма ремонти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц