Съветът на директорите на болница "Лозенец" е уволнен с решение на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който изнесе данни за системни нарушения при извършването на трансплантации.

Бившата правителствена болница е извършила общо 14 операции по трансплантиране на бъбрек от живи донори, всички от които са граждани на Украйна и Молдова. Реципиентите са граждани на други държави, които са се представяли за "роднини" на донорите.

"Извършени са 14 трансплантации от донори на бъбрек, като всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Всички рецепиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия, Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. А законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция "Медицински надзор" е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности. Информация е подавана в Министерството на здравеопазването, но не е последвала никаква реакция, казва още Стойчо Кацаров. Данните му са за периода от 2019 до 2021 г. и ще бъдат предадени на МВР за последващо разследване.

Още един пример за нарушение е операцията по чернодробна трансплантация на човек, заемал много висок пост в държавната администрация - "може би най-високият пост в държавната администрация", който е получил органа от трупен донор.

Въпреки че той е дори не е бил включен в първоначалната листа на подходящите чакащи пациенти, добавен е с един ден закъснение на четвърто място и е имал само 14 точки в сравнение с 54 точки на първия по ред, висшият чиновник е опериран приоритетно след "обаждане по телефона".

По първоначален план трансплантацията на черния дроб е трябвало да се извърши във ВМА. Пренареждането на списъка обаче е довело до решение операцията да се направи в болница "Лозенец".

Министърът отказа да разкрие името на пациента, но журналистическо разследване на BIRD го идентифицира като бившия главен секретар на Министерски съвет при Бойко Борисов.

"Не отговарям кой какво е съобщил. Аз съм извършил проверката, това са данните от проверката", каза Кацаров, когато въпросният човек беше споменат от журналисти на пресконференцията.

Малко по-късно Борисов даде брифинг по повод американските санкции, като беше попитан дали бившият му главен секретар е човекът с трансплантацията.

"От една страна (служебният премиер) г-н Янев не можеше да си представи областните управители, няма мозък, който да поеме толкова много. Сега ме питат за реда на трансплантацията. Не съм се обаждал на никой и не знам", беше неговият отговор.

Нарушения са установени и по линия на неправомерно усвояване на средства от НЗОК за фиктивно лечение на над 60 пациенти.

Болница "Лозенец" е върнала парите с основание "техническа грешка" в деня, в който е издадена заповед за проверка".

Кацаров определи случилото се като "източване на Здравната каса", което е неприемливо за болница "Лозенец".

Лечебното заведение е завършило годината на загуба, а заетият капацитет през цялата 2020 г. е бил около 23%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%