МВР и НАП са започнали самостоятелно разследване за големите авансови плащания за строежа на АМ "Хемус", след като проверката в Националната следствена служба е останала без развитие. Това каза вицепремиерът Бойко Рашков на пресконференция по повод действията на полицията и данъчната администрация в АПИ и "Автомагистрали".

Над 360 млн. лв. са платени по инхаус процедура от АПИ на държавната "Автомагистрали" още през 2020 г. за строителството на лотовете 4-9, като до момента само в лот 4 са започнали отчуждавания и има строителни дейности. В лотовете 7-9 няма разрешение за строеж, няма влязъл в сила ПУП, а дори теренът на трасето не е одобрен, защото проектът е отхвърлен след геодезичните проучвания. "Автомагистрали" работи с множество подизпълнители, защото няма собствен ресурс за толкова мащабен проект. Отговорността на строител обаче остава само на държавната фирма. Данните за това бяха изнесени от МРРБ още през лятото на 2021 г., но досега няма резултат от разследването на прокуратурата.

Рашков определи производството в НСлС като нещо "започнато проформа, за което подозираме, че няма да приключи. защото в подобни разследвания трябва да бъдат засегнати бивши властимащи".

"Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат още повече бившия министър-председател. Затова започнахме разследване самостоятелно", каза той.

Вътрешният министър изрази недоумение как може да се строи национален обект в държавата, без да се знае кои са крайните му изпълнители.

"Защо не се легитимират тези, които строят? Не можем ли да знаем кой я е строил и ако утре стане нещо, да търсим отговорност от тази фирма? Крие се крайният извършител - ако нямаме никакви гаранции, че той ще работи качествено, няма да има срещу кого да предявим претенции за щетите, които ще се причинят на държавата", каза още той.

Снимките с дрон, които МРРБ и МВР направиха в рамките на няколко месеца, показват, че по АМ "Хемус" не се извършват никакви строителни действия. Затова Рашков постави въпроса как се ползват авансовите средства, които са платени преди повече от година.

"Липсват каквито и да е строителни книжа - нито един български гражданин не може да сложи две тухли някъде без разрешение за строеж. Кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа? Кой се поставя над закона в държавата?", попита Рашков, който оприличи ситуацията на "една пирамида, която строи магистрала на зелено".

От пресконференцията, на която участва и министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, и шефът на НАП Румен Спецов, така и не стана ясно дали проверката вече е достигнала до предполагаеми извършители на престъпления, свързани с големите авансови плащания.

Бойко Рашков обяви все пак, че има данни за десетки документи с невярно съдържание, за които "ще търсим отговорност".

Той обяви, че след като проверката на МВР приключи, тя ще бъде обявена публично: "за да се знае, че ще очакваме от българската прокуратура да изпълни онова, което изисква от нея законът. Дали изобщо ще вземе действие за наказателно преследване по отношение на лица от бившето правителство".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ