Бойко Рашков за АМ "Хемус": Изправени сме пред пирамида, която строи магистрала "на зелено"

МВР и НАП са започнали самостоятелно разследване за големите авансови плащания за строежа на АМ "Хемус", след като проверката в Националната следствена служба е останала без развитие. Това каза вицепремиерът Бойко Рашков на пресконференция по повод действията на полицията и данъчната администрация в АПИ и "Автомагистрали".

Над 360 млн. лв. са платени по инхаус процедура от АПИ на държавната "Автомагистрали" още през 2020 г. за строителството на лотовете 4-9, като до момента само в лот 4 са започнали отчуждавания и има строителни дейности. В лотовете 7-9 няма разрешение за строеж, няма влязъл в сила ПУП, а дори теренът на трасето не е одобрен, защото проектът е отхвърлен след геодезичните проучвания. "Автомагистрали" работи с множество подизпълнители, защото няма собствен ресурс за толкова мащабен проект. Отговорността на строител обаче остава само на държавната фирма. Данните за това бяха изнесени от МРРБ още през лятото на 2021 г., но досега няма резултат от разследването на прокуратурата.

Рашков определи производството в НСлС като нещо "започнато проформа, за което подозираме, че няма да приключи. защото в подобни разследвания трябва да бъдат засегнати бивши властимащи".

"Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат още повече бившия министър-председател. Затова започнахме разследване самостоятелно", каза той.

Вътрешният министър изрази недоумение как може да се строи национален обект в държавата, без да се знае кои са крайните му изпълнители.

"Защо не се легитимират тези, които строят? Не можем ли да знаем кой я е строил и ако утре стане нещо, да търсим отговорност от тази фирма? Крие се крайният извършител - ако нямаме никакви гаранции, че той ще работи качествено, няма да има срещу кого да предявим претенции за щетите, които ще се причинят на държавата", каза още той.

Снимките с дрон, които МРРБ и МВР направиха в рамките на няколко месеца, показват, че по АМ "Хемус" не се извършват никакви строителни действия. Затова Рашков постави въпроса как се ползват авансовите средства, които са платени преди повече от година.

"Липсват каквито и да е строителни книжа - нито един български гражданин не може да сложи две тухли някъде без разрешение за строеж. Кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа? Кой се поставя над закона в държавата?", попита Рашков, който оприличи ситуацията на "една пирамида, която строи магистрала на зелено".

От пресконференцията, на която участва и министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, и шефът на НАП Румен Спецов, така и не стана ясно дали проверката вече е достигнала до предполагаеми извършители на престъпления, свързани с големите авансови плащания.

Бойко Рашков обяви все пак, че има данни за десетки документи с невярно съдържание, за които "ще търсим отговорност".

Той обяви, че след като проверката на МВР приключи, тя ще бъде обявена публично: "за да се знае, че ще очакваме от българската прокуратура да изпълни онова, което изисква от нея законът. Дали изобщо ще вземе действие за наказателно преследване по отношение на лица от бившето правителство".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023