МВР и НАП са започнали самостоятелно разследване за големите авансови плащания за строежа на АМ "Хемус", след като проверката в Националната следствена служба е останала без развитие. Това каза вицепремиерът Бойко Рашков на пресконференция по повод действията на полицията и данъчната администрация в АПИ и "Автомагистрали". 

Над 360 млн. лв. са платени по инхаус процедура от АПИ на държавната "Автомагистрали" още през 2020 г. за строителството на лотовете 4-9, като до момента само в лот 4 са започнали отчуждавания и има строителни дейности. В лотовете 7-9 няма разрешение за строеж, няма влязъл в сила ПУП, а дори теренът на трасето не е одобрен, защото проектът е отхвърлен след геодезичните проучвания. "Автомагистрали" работи с множество подизпълнители, защото няма собствен ресурс за толкова мащабен проект. Отговорността на строител обаче остава само на държавната фирма. Данните за това бяха изнесени от МРРБ още през лятото на 2021 г., но досега няма резултат от разследването на прокуратурата. 

Рашков определи производството в НСлС като нещо "започнато проформа, за което подозираме, че няма да приключи. защото в подобни разследвания трябва да бъдат засегнати бивши властимащи". 

"Нашата прокуратура няма афинитет към разследвания, които засягат още повече бившия министър-председател. Затова започнахме разследване самостоятелно", каза той. 

Вътрешният министър изрази недоумение  как може да се строи национален обект в държавата, без да се знае кои са крайните му изпълнители. 

"Защо не се легитимират тези, които строят? Не можем ли да знаем кой я е строил и ако утре стане нещо, да търсим отговорност от тази фирма? Крие се крайният извършител - ако нямаме никакви гаранции, че той ще работи качествено, няма да има срещу кого да предявим претенции за щетите, които ще се причинят на държавата", каза още той. 

Снимките с дрон, които МРРБ и МВР направиха в рамките на няколко месеца, показват, че по АМ "Хемус" не се извършват никакви строителни действия. Затова Рашков постави въпроса как се ползват авансовите средства, които са платени преди повече от година. 

"Липсват каквито и да е строителни книжа - нито един български гражданин не може да сложи две тухли някъде без разрешение за строеж. Кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа? Кой се поставя над закона в държавата?", попита Рашков, който оприличи ситуацията на "една пирамида, която строи магистрала на зелено". 

От пресконференцията, на която участва и министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, и шефът на НАП Румен Спецов, така и не стана ясно дали проверката вече е достигнала до предполагаеми извършители на престъпления, свързани с големите авансови плащания. 

Бойко Рашков обяви все пак, че има данни за десетки документи с невярно съдържание, за които "ще търсим отговорност". 

Той обяви, че след като проверката на МВР приключи, тя ще бъде обявена публично: "за да се знае, че ще очакваме от българската прокуратура да изпълни онова, което изисква от нея законът. Дали изобщо ще вземе действие за наказателно преследване по отношение на лица от бившето правителство".  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед