Бойскаутите в САЩ: сривът на една 110-годишна организация Снимка: © getty images
  • Организацията на бойскаутите в САЩ обяви банкрут 10 дни след 110-годишнината си. Задълженията ѝ са на стойност между 100 и 500 милиона долара
  • През 2010 г. организацията бе глобена с 19.9 милиона долара по делото "Люис срещу Организацията на бойскаутите в Америка". Открити бяха десетки други случаи за сексуален тормоз
  • Броят на делата се покачи рязко през 2019 г., след като промяна в закона позволи на потърпевшите да търсят правата си в много по-дълъг период след извършването на престъплението
  • В момента има стотици активни дела, които ще бъдат решени от банкрутния съд
  • Допълнителен удар по организацията е прекратяването на съвместната работа с Мормонската църква, от която идваха близо 20% от децата. Сътрудничеството приключи след разногласия относно допускането на LGBTQ+ общността в редиците на бойскаутите.
  • Организацията ще продължава да работи, тъй като влезе в банкрут по Глава 11. От миналата година вече и момичетата имат право да бъдат бойскаути.

Организацията на бойскаутите в САЩ обяви банкрут в съда в Делауеър във вторник сутрин.

Дни след празненствата покрай 110-ата си годишнина най-голямата скаутска организация в страната и една от най-големите младежки организации в света отчете задължения на стойност между 100 и 500 милиона долара.

Това се случва в момент, в който срещу нея са заведени стотици дела за сексуален тормоз – проблем, който систематично водеше към краха на организацията през последните години.

В най-добрия си период тя е имала над четири милиона деца в редиците си, докато в последния ѝ отчет те са двойно по-малко, а броят им е намалял допълнително през последните месеци.

Делото "Люис срещу Организацията на бойскаутите в Америка"

Ключовият момент в развитието на организацията дойде през 2010 г., когато бе нанесен огромен удар по нейния имидж и по финансовата ѝ стабилност. Делото Люис срещу Организацията на бойскаутите в Америка завърши с глоба от 19.9 милиона долара.

То бе внесено в съда от Кери Люис - бивш скаут, който е бил насилван от скаутския лидер Тимур Дайкс през 80-те години на миналия век. През 1983 г. Дайкс признава пред координатор на организацията, че е оказал тормоз над 17 деца, но въпреки това продължава да изпълнява длъжностите си и впоследствие Люис се превръща в поредната му жертва.

По време на делото бяха открити конфиденциални файлове от архивите на организацията, които дадоха сведения за десетки други случаи на тормоз.

Стотици нови дела за сексуален тормоз и още хиляди потенциални

След като през последните години нямаше толкова много дела, през август организацията официално обяви, че е предала 120 обвинения в сексуален тормоз от скаутски водачи.

През миналата година адвокатът Джеф Андерсън сподели информация, че от 1944 до 2016 г. има данни за повече от 7 800 заподозрени и над 12 хиляди жертви.

Резкият скок в броя на обвиненията през миналата година стана факт, след като промяна в закона позволи на потърпевшите да търсят възмездие в много по-дълъг период след извършването на престъплението.

Вече те могат да повдигнат обвинение до момента, в който навършат 40 години или до пет години след случая. Преди можеха да го направят до 10 години след провинението, но само ако то е било докладвано в период от три години след извършването му.

Какво ще се случи с делата след банкрута:

Адвокатът Майкъл Фо, който защитава правата на 300 души, които твърдят, че са били жертви на сексуален тормоз от Организацията на бойскаутите в Америка, поясни каква ще бъде основната разлика между делата сега и тези преди банкрута.

„Няма да е нужно да дават показания за историята на живота си. Животите им няма да бъдат засегнати до такава степен, но ще загубят правото си на дело пред жури. За много от тях е важно да разкажат своята история в съдебната зала и да принудят организациите да защитят действията си. След банкрута това няма да се случи.“

Вместо това те ще трябва да внесат оплакванията си пред банкрутния съд.

Раздяла с Мормонската църква и приемането на момичета бойскаути

Проблемът с новото повдигане на темата за сексуалния тормоз не бе единственият фактор, довел до банкрута на организацията.
През май 2019 тя прекрати сътрудничеството си с Мормонската църква след повече от 100 години съвместна работа.

„Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни“ бе един от основните снабдители на организацията със скаути, като от нея са идвали близо 20% от децата.
През последните години обаче двете страни потеглиха в различни посоки и мормоните решиха да открият своя собствена скаутска програма.

Бойскаутите започнаха да приемат и признават скаути от LGBTQ+ общността, прекратявайки забраната си за водачи, които са с открити различни сексуални наклонности. Освен това в търсене на решение на кризата те обявиха и прием на момичета бойскаути.

Тези решения влязоха в противоречие с вярванията на Мормонската църква, която учи, че еднополовите връзки са грях. Дотогава тя имаше отделни програми за момчета и момичета, като двете се различаваха категорично по същност – момчетата са учени на лидерски качества, докато момичетата са тренирани в ежедневни занимания като готвене, шиене и изучаване на принципите на вярата.

След раздялата между двете организации обаче мормоните заявиха, че ще намалят разликите между двете програми, въпреки че ще продължават да ги държат разделени.

Организацията ще продължи да работи

Банкрутът по глава 11 дава възможност на Организацията на бойскаутите в САЩ да продължава да функционира нормално, докато междувременно се преструктурира под наблюдението на съда.

През същия модел на преструктуриране са преминали големи компании като General Motors, Delta Air Lines и Toys R Us.

В края на миналата година бойскаутите избраха нов президент:

„За мен е чест да приема тази лидерска роля в най-великата американска младежка организация, която е близка до сърцето ми и в която съм прекарал години като доброволец,“ сподели Родбър Мосби, който зае длъжността.

Преди седмица той обяви партньорство с 1in6 – водещата организация за мъже, жертви на сексуален тормоз:

„Искрено се извиняваме на всеки, който е бил наранен по време на скаутството си,“ заяви Мосби при обявяването на сделката. „Към желанието ни да въведем строги правила, които да предотвратят подобен тормоз, ние сме мотивирани и да помогнем на жертвите когато и както те имат нужда.“

Въпреки прилива на момичета бойскаути и новите мерки обаче задачата на организацията да изгради наново авторитета си изглежда почти непосилна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024