Снимка: © Булевард България

Интернет страниците на институциите да използват българска кирилица вместо руска - това предлага министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той съобщи, че екипът на ведомството и преливащата се в него Държавна агенция "Електронно управление" е изготвил нови правила за институционална идентичност на интернет страниците на българските администрации. Те вече са публикувани за обществено обсъждане.

"Една от промените, която влиза по мое настояване, е интернет страниците на институциите да използват българска кирилица. Масовите шрифтове използват руския вариант на кирилица, което е неоптимално. Вече има достатъчно шрифтове, поддържащи българска кирилица и е редно да ги използваме", написа Божанов в Twitter и Facebook.

"Работата по проекта за промяна на правилата започна преди събитията в Украйна и "скъсването" с руската кирилица не е продиктувано от тях, но идва в подходящ момент", казва министърът.

Той добавя, че предложението е изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят, което според него е "правилната формула". "Да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики и своя писменост".

"Това е едно от онези малки неща, които изглеждат незначителни в момента, в който се предлагат, но са част от един по-голям пъзел на изграждане на институционалност", казва Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори