Божидар Божанов сменя руската кирилица с българска в интернет страниците на институциите Снимка: © Булевард България

Интернет страниците на институциите да използват българска кирилица вместо руска - това предлага министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той съобщи, че екипът на ведомството и преливащата се в него Държавна агенция "Електронно управление" е изготвил нови правила за институционална идентичност на интернет страниците на българските администрации. Те вече са публикувани за обществено обсъждане.

"Една от промените, която влиза по мое настояване, е интернет страниците на институциите да използват българска кирилица. Масовите шрифтове използват руския вариант на кирилица, което е неоптимално. Вече има достатъчно шрифтове, поддържащи българска кирилица и е редно да ги използваме", написа Божанов в Twitter и Facebook.

"Работата по проекта за промяна на правилата започна преди събитията в Украйна и "скъсването" с руската кирилица не е продиктувано от тях, но идва в подходящ момент", казва министърът.

Той добавя, че предложението е изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят, което според него е "правилната формула". "Да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики и своя писменост".

"Това е едно от онези малки неща, които изглеждат незначителни в момента, в който се предлагат, но са част от един по-голям пъзел на изграждане на институционалност", казва Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023