Снимка: © Facebook.com/VassilKrumovBojkov

Васил Божков* обяви, че предприема стъпки за влизане в политиката "от утре" с "Проект "Българско лято".

Укриващият се в ОАЕ собственик на "Национална лотария" оповести резултатите от онлайн гласуването, което проведе във "Фейсбук". В него той се допита до хората дали да започне политически проект, а 64% са го подкрепили. Против са 36% от гласували общо около 73 500 души. 

"Благодаря ви за гласуването. Резултатите от него показват необходимостта хунтата да бъде спряна и да бъде потърсена отговорност за действията и бездействията й. Проект „Българско Лято“ започва от утре", написа бившият хазартен бос, срещу когото са повдигнати 18 обвинения.

"PS: Знам, че очаквате още доказателства. Целта ми не е да създавам зрелища, а отговорните да получат заслуженото си. Затова ще предоставя доказателствата там, където няма да бъдат пренебрегнати, унищожени и потулени", съобщи още Божков, без да дава подробности за следващия си ход.

Още на 8 юни той създаде анкетата във "Фейсбук" и предостави на гласуващите 5 дни, за да дадат вота си. За 15 минути анкетата му събра 3000 гласа, като към онзи момент отговорилите с „да“ бяха 66%. Още 15 минути по-късно гласувалите станаха 6500, а подкрепящите го - 72%.

„Българско лято“ води до асоциации с „Арабската пролет“ – серията масови протести в Северна Африка и Близкия изток в периода 2010-2012. Тогава гражданите на десетки страни като Тунис, Египет, Либия, Йордания, Саудитска Арабия, Сирия и други се надигнаха срещу управляващите заради кризата във всяка държава от региона.

Една от най-мащабните революции обаче завърши не със социална справедливост, а с разрушения и назряване на нови регионални конфликти.

Понятието "Арабска пролет" е алюзия за революциите от 1848 г. в Европа, наречени "Пролетта на народите", както и към "Пражката пролет" от 1968 г.

Тогава, на 5 януари, в Чехословакия избухват масови протести срещу властта. Те приключват през август с окупирането на страната от Съветската армия и нейните съюзници. Причина е избирането на реформиста Александър Дубчек за първи секретар на Комунистическата партия на Чехословакия, срещу което твърдо застава СССР.


Прочетете още:

От братя Галеви до Божков: Това не е точно политика


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, включително за убийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други  бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС