Снимка: © Facebook.com/VassilKrumovBojkov

Васил Божков* обяви, че предприема стъпки за влизане в политиката "от утре" с "Проект "Българско лято".

Укриващият се в ОАЕ собственик на "Национална лотария" оповести резултатите от онлайн гласуването, което проведе във "Фейсбук". В него той се допита до хората дали да започне политически проект, а 64% са го подкрепили. Против са 36% от гласували общо около 73 500 души.

"Благодаря ви за гласуването. Резултатите от него показват необходимостта хунтата да бъде спряна и да бъде потърсена отговорност за действията и бездействията й. Проект „Българско Лято“ започва от утре", написа бившият хазартен бос, срещу когото са повдигнати 18 обвинения.

"PS: Знам, че очаквате още доказателства. Целта ми не е да създавам зрелища, а отговорните да получат заслуженото си. Затова ще предоставя доказателствата там, където няма да бъдат пренебрегнати, унищожени и потулени", съобщи още Божков, без да дава подробности за следващия си ход.

Още на 8 юни той създаде анкетата във "Фейсбук" и предостави на гласуващите 5 дни, за да дадат вота си. За 15 минути анкетата му събра 3000 гласа, като към онзи момент отговорилите с „да“ бяха 66%. Още 15 минути по-късно гласувалите станаха 6500, а подкрепящите го - 72%.

„Българско лято“ води до асоциации с „Арабската пролет“ – серията масови протести в Северна Африка и Близкия изток в периода 2010-2012. Тогава гражданите на десетки страни като Тунис, Египет, Либия, Йордания, Саудитска Арабия, Сирия и други се надигнаха срещу управляващите заради кризата във всяка държава от региона.

Една от най-мащабните революции обаче завърши не със социална справедливост, а с разрушения и назряване на нови регионални конфликти.

Понятието "Арабска пролет" е алюзия за революциите от 1848 г. в Европа, наречени "Пролетта на народите", както и към "Пражката пролет" от 1968 г.

Тогава, на 5 януари, в Чехословакия избухват масови протести срещу властта. Те приключват през август с окупирането на страната от Съветската армия и нейните съюзници. Причина е избирането на реформиста Александър Дубчек за първи секретар на Комунистическата партия на Чехословакия, срещу което твърдо застава СССР.


Прочетете още:

От братя Галеви до Божков: Това не е точно политика


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, включително за убийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин