Божков публикува паметна записка: Твърди, че е подписана от Кирил Домусчиев

Васил Божков публикува в профила си във "Фейсбук" паметна записка, която твърди, че е от среща в кабинета на Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. По думите му, тя е била осъществена "под натиска на премиера Бойко Борисов и Влади Горанов (б.а. - финансовият министър Владислав Горанов)".

Според думите на бизнесмена, който се укрива в ОАЕ, записката представлява гаранции за 10-годишен договор за реклама на стойност 20 милиона лева. Твърди, че почеркът е негов, а подписите - на самия Божков и на собственика на "Нова Броудкастинг Груп" и футболния "Лудогорец", както и председател на КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България) - Кирил Домусчиев.

Срещу сделката, пише Божков, е обещан "пълен съпорт" в Държавната комисия по хазарта с цел "регулиране бизнеса и спазване на законите".

"По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС", твърди Божков.

"Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции в България и Европа", написа бизнесменът, срещу когото е издадена международна заповед за арест.

Ето текстът от снимката:

ПАМЕТНА ЗАПИСКА

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел регулиране бизнеса и спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)


Впечатление прави, че ако среща между Васил Божков и Кирил Домусчиев наистина е имало на 10 юли 2019, то това се е случило само два дни след срещата между премиера Бойко Борисов и собствениците на трите водещи футболни клуба в България. Припомняме, че на 8 юли министър-председателят покани в Министерски съвет Георги Домусчиев ("Лудогорец"), Васил Божков ("Левски") и Гриша Ганчев (ЦСКА-София). Тогава "орлите" бяха представени от брата на Кирил Домусчиев - Георги, а самият той не присъства.

По време на срещата бе обсъдено началото на футболното първенство у нас с оглед на спокойното му протичане. Собствениците на футболните клубове заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра. Потвърдиха, че няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките.

Няма да се позволят и заплахи към футболните съдии, стана ясно на срещата, на която присъстваха още тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, бившият заместник-главен прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и съветникът на министъра на младежта и спорта Гошо Гинчев.

Както знаете, на 15 май Васил Божков публикува в профила си Хронология на хазартните sms-и , които твърди, че са част от комуникация между него и финансовия министър Владислав Горанов. Те показваха как Горанов е давал указания към "девойката" и "Сашо", както Божков описа двама предишни председатели на ДКХ - Мария Филипова и Александър Георгиев.

От публикуваните извадки стават ясни няколко извода: задочните разговори между бизнесмена и събеседника му са продължили най-малко 2 години с различна честота (понякога - през дни, понякога - през два месеца); до публиката стига само малка част от комуникацията; общуването им не е прекратено дори след декември 2019 г., когато Горанов възложи на държавната финансова инспекция да направи проверка в Комисията по хазарта за неплатените държавни такси на "Националната лотария" и "Ню Геймс".

От Министерството на финансите тогава коментираха, че Горанов вече е изразил своята позиция относно твърденията на Божков и припомниха, че на 8 май е дал брифинг, в който казва, че се е срещал с бизнесмена. От ведомството отказаха допълнителен коментар след публикацията на Божков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023