Хронология на хазартните sms-и

Няколко разменени реплики между Васил Божков и, предполага се, финансовия министър Владислав Горанов се превърнаха в новината на петък, 15 май.

Досега достоверността им не е потвърдена, но и не е отречена от министър Горанов. В съобщение от пресцентъра на Министерството на финансите се казва само това:

"Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, Министерството на финансите припомня, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков (б.р.: тогава Горанов потвърди, че се е срещал с Божков).

Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна"

От публикуваните извадки стават ясни няколко извода: задочните разговори между бизнесмена и събеседника му са продължили най-малко 2 години с различна честота (понякога - през дни, понякога - през два месеца); до публиката стига само малка част от комуникацията; общуването им не е прекратено дори след декември 2019 г., когато Горанов възложи на държавната финансова инспекция да направи проверка в Комисията по хазарта за неплатените държавни такси на "Националната лотария" и "Ню Геймс".

В какъв контекст обаче се случват предполагаемите разговори на "ти" между финансовия министър и собственика на най-големия лотариен бизнес в България:

24 февруари 2018 г., 18:32 ч.

Vladi Goranov: Като се върнеш от ските правим веднага срещата
Васил Божков: Ок.Благодаря

Първата размяна на публикуваните sms се случва дни след назначението на новия председател на Държавната комисия по хазарта - 32-годишната Мария Филипова, бивш юрисконсулт на Българската банка за развитие и бивш старши експерт в дирекция "Правна" на Министерството на финансите, в момента - зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

Филипова ръководи заседанието на 9 март (първото след предполагаемия разговор на финансовия министър и хазартния бизнесмен), на което се разглеждат заявления от три компании, свързани с Божков - "Еврофутбол", "Национална лотария" и "Ню Геймс".

Първите две дружества получават разрешение да променят адресите на няколко от пунктовете, на които провеждат игрите си и изплащат печалби.

"Ню Геймс" получава разрешение да разшири лиценза си за хазартна дейност, като добави няколко нови разновидности към талоните за търкане - "Златна рибка", "Мега кеш кръстословици" и "Кеш по 50". Заявленията им са одобрени с пълно единодушие сред присъстващите членове на комисията - Мария Филипова, Маргарита Златанова, Явор Колев и Васил Панов.

Впрочем - "ските", за които Горанов споменава в съобщението си, съвпадат с почивката на Васил Божков във френския курорт Куршевел, която беше уловена по случайност от промоционален клип на Maison Tournier.

29 март 2019 г. 14:08 ч.

Васил Божков: "Няма връзка със девойката"
Vladi Goranov: "Ще има в 12 я видях и получи ценни указания. В 12:30 се разделихме"
Васил Божков: "Ок.Блаагодаря"

В коментара си към sms-а Божков уточнява, че "девойката" е Мария Филипова, избраната преди 2 месеца председателка на ДКХ.

На 30 март комисията провежда ново редовно заседание, на което фирмите на Божков отново са на дневен ред. "Ню Геймс" отново получава право да разшири лиценза си с нови талони: "Златни пирамиди 6", "Casino 7777.bg", "Мега кеш кръстословици". Петима от петима членове на ДХК приемат, че всички подадени документи от лотарийната компания са изрядни и гласуват за промяната.

"Еврофутбол Лимитид" (регистриран в Малта) получава разрешение за предложения игрален софтуер за онлайн залагания в сайта efbet.com. Комисията гласува и удължаване с 5 години на срока на действие на лиценза за организиране на онлайн игри със залагания на резултати от спортни състезания.

29 май 2018 г., 10:52 ч.

Vladi Goranov: "17 те очаквам ако е добре за теб"
Васил Божков: "Добре е"

На заседанието на 31 май 2018 г. "Ню Геймс" получава разрешение от Комисията по хазарта да увеличи моментните си игри с нови две разновидности "Кеш кръстословици" и "Диамантена".

"При извършена проверка и проучване в законоустановения срок на подадените документи се установи, че същите отговарят на изискванията на ЗХ и Наредбата за документите, необходими за издаване на лицензи по Закона за хазарта" - тази бланкетна фраза присъства за трети пореден път в решението на хазартния регулатор, който с единодушие (4 от 4) одобрява искането на лотарийната компания.

15 януари 2020 г. 11:30 ч.

Васил Божков: "Комисията ни съботира.Ти ли си казал или шефа й го прави на своя глава?"

Скок във времето. Какво са си говорили Божков и Горанов между май 2018 и януари 2020 г. не е ясно. Ясно е, че Мария Филипова е освободена от ръководството на Комисията по хазарта през април 2019 г., за да поеме нова държавна позиция - зам.-председател на "Надзор на инвестиционната дейност" в Комисията за финансов надзор, с одобрението на Народното събрание. На нейно място в хазартния регулатор идва Александър Георгиев - бивш зам.-директор на НАП (агенцията е под пряко подчинение на министъра на финансите).

Ясно е също така, че към края на 2019 г. братята Прокуратурата се намеси в необявената война за хазартния бизнес (съсобственици в "Еврофутбол" заедно с Васил Божков) подават сигнал до прокуратурата за това, че партньорът им ги подлага на натиск и ги заплашва с физическа саморазправа. Двамата обръщат внимание и на това, че "Националната лотария" и "Ню Геймс" публикуват годишни финансови отчети, които са практически нечетими и се прикриват оборотите, разходите и печалбата на двете най-големи лотарийни фирми в държавата.

На 13 декември 2019 г. Владислав Горанов възлага на АДФИ проверка по сигнала за укрити 250 милиона лева от държавни такси от лотарията на Божков. В същия ден са направени и промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта. Как се отвориха "вратичките" в Закона за хазарта? , заради който частните лотарии са плащали в пъти по-ниски такси от Спортния тотализатор, е премахнат.

На 18 декември 2019 г. ДХК взема решение отново да разреши промяна в лиценза на "Ню геймс" с добавката на нови разновидности на лотарийните талони - "Бързи 50, 100, 1000 лева" и "James Bond 007". Никой от комисията не се противопоставя на решението. Това е и последното заседание на комисията за 2020 г.

Между 18 декември и 15 януари обаче се случват събития, които карат Божков да се обърне директно към финансовия министър.

Vladi Goranov: "Комисията е спряла да прави каквото и да било до като не приключи имспекцията"

Васил Божков: "Това пречи на рутинната работа и няма нищо общо с проверките. Нали го говорихме"

Vladi Goranov: "Ще говоря с Сашо да не смесва нещата"

Васил Божков: "Ок.Благодаря"

Двамата разменят още съобщения на 16 януари, но Божков не е споделил тяхното съдържание.

Един ден по-късно става ясно, че разговорът със "Сашо" (Александър Георгиев, шеф на ДХК) явно не е бил в полза на Божков.

На 17 януари се провежда заседание на Комисията, чието предпоследно решение засяга писмо от "Национална лотария" АД от 14 януари за увеличаване на оборудването за онлайн залагания на сайта www.7777.bg с два нови вида софтуер.

Вместо обичайното заключение, че "документите отговарят на изискванията на Закона за хазарта", Комисията посочва, че още в същия ден е информирала ръководството на "Национална лотария" за промяна на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта.

"Съгласно параграф 4 от Заключителната разпоредба, по висящи производства и образувани искания, подадени преди влизането в сила на постановлението, за разглеждането на съответното искане се заплащат таксите в размерите, определени с постановлението в 3-дневен срок от влизането му в сила".

От "Националната лотария" се очаква да плати дължимите държавни такси, преди да може да разшири дейността си.

Според Закона за хазарта - таксите се плащат всеки месец до 15-то число след подадена декларация за разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби (в случая на лотарийните игри - те са плащали по схемата на "игри с комисиони за участие", затова са декларирали стойността на получените такси и комисиони).

От своя страна Комисията удължава с още 30 дни проверката и проучването си по заявките на лотарията на Божков.

Още преди този срок да изтече - на 29 януари 2020 г. Александър Георгиев е задържан заради разследването за несъбиране на огромни суми от държавни такси в полза на лотарийните оператори. В същия ден Васил Божков беше обвинен задочно за ръководство на организирана престъпна група. Георгиев е пуснат под гаранция от 40 000 лв. няколко дни по-късно.

В края на февруари Комисията по хазарта отне лиценза на "Националната лотария" и "Ню геймс" заради промените в Закона за хазарта, които одържавиха организирането на лотарийни игри. "Еврофутбол" остана временно без лиценз на 25 март 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023