Бизнесменът Васил Божков, който се укрива в ОАЕ и срещу когото в България има 11 обвинения, сподели на официалната си Facebook страница информация, че един от ритоните в колекцията му, иззета от прокуратурата, се е появил на свободния пазар.

Хазартният бос качи три снимки в публикацията си - една от фактурата от закупуването на артефакта от Лондон за 600 хиляди долара през миналата година, една на протокола за изземането му на 2 март и 1 от лична кореспонденция, в която му се съобщава, че ритонът се е появил на свободния пазар.

Няма официално потвърждение, че той действително е обявен за продан.

Според протокола става дума за "ритон, изработен от сив метал" с рог и протоме на рогат бозайник. Общата му височина е 23.3 см., диаметърът на пръстена, който свързва рога и протомето, 5 см, диаметърът на устието 13.3 на 13.4 см и ширина на протомето 6.1 см.

Божков критикува и начина, по който артефактите са иззети. В случая е отбелязано, че въпросният ритон е запечатан с "един брой слепка", в друга публикация качва кадри, които, по негови думи, показват, че антиките са опаковани във фолио и вестници и са изнасяни в чували и кашони

Той добавя, че Фондация "Тракия" е изпратила сигнал към "редица международни институции", сред които и ЮНЕСКО - те съответно са отговорили, че "предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България, която е управлявана от лица, свързани с властта", пише Божков.

Изнасянето на частната му колекция от прокуратурата се случи през февруари, като бе обявено, че не са регистрирани 2 700 артефакта от нея. 

В Националния исторически музей не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче“, каза в интервю за БНР директорът доц. Бони Петрунова.

Междувременно Апелативният спецсъд се произнесе като втора инстанция по искането на прокуратурата певицата Лиляна Деянова-ЛиЛана, брат ѝ и съдружникът ѝ Мартин Димитров да останат в ареста.

По време на делото съдът търси връзка между Лилана и Васил Божков, което е провокира следните думи на певицата, цитирани от "Сега":

"Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещането, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид, че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук, защото познваме един човек, който е невинен все още."

Лиляна Деянова, Мартин Димитров и Александър Деянов-Скилър са обвинени, че като престъпна група са опитали да източват евросредства по програмата "Иновации и конкурентноспособност". 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

КАК ВАСИЛ БОЖКОВ СТАНА ИНФЛУЕНСЪР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти