Божков смята, че един от ритоните от колекцията му e на свободния пазар

Бизнесменът Васил Божков, който се укрива в ОАЕ и срещу когото в България има 11 обвинения, сподели на официалната си Facebook страница информация, че един от ритоните в колекцията му, иззета от прокуратурата, се е появил на свободния пазар.

Хазартният бос качи три снимки в публикацията си - една от фактурата от закупуването на артефакта от Лондон за 600 хиляди долара през миналата година, една на протокола за изземането му на 2 март и 1 от лична кореспонденция, в която му се съобщава, че ритонът се е появил на свободния пазар.

Няма официално потвърждение, че той действително е обявен за продан.

Според протокола става дума за "ритон, изработен от сив метал" с рог и протоме на рогат бозайник. Общата му височина е 23.3 см., диаметърът на пръстена, който свързва рога и протомето, 5 см, диаметърът на устието 13.3 на 13.4 см и ширина на протомето 6.1 см.

Божков критикува и начина, по който артефактите са иззети. В случая е отбелязано, че въпросният ритон е запечатан с "един брой слепка", в друга публикация качва кадри, които, по негови думи, показват, че антиките са опаковани във фолио и вестници и са изнасяни в чували и кашони

Той добавя, че Фондация "Тракия" е изпратила сигнал към "редица международни институции", сред които и ЮНЕСКО - те съответно са отговорили, че "предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България, която е управлявана от лица, свързани с властта", пише Божков.

Изнасянето на частната му колекция от прокуратурата се случи през февруари, като бе обявено, че не са регистрирани 2 700 артефакта от нея.

В Националния исторически музей не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче“, каза в интервю за БНР директорът доц. Бони Петрунова.

Междувременно Апелативният спецсъд се произнесе като втора инстанция по искането на прокуратурата певицата Лиляна Деянова-ЛиЛана, брат ѝ и съдружникът ѝ Мартин Димитров да останат в ареста.

По време на делото съдът търси връзка между Лилана и Васил Божков, което е провокира следните думи на певицата, цитирани от "Сега":

"Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещането, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид, че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук, защото познваме един човек, който е невинен все още."

Лиляна Деянова, Мартин Димитров и Александър Деянов-Скилър са обвинени, че като престъпна група са опитали да източват евросредства по програмата "Иновации и конкурентноспособност".


ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

КАК ВАСИЛ БОЖКОВ СТАНА ИНФЛУЕНСЪР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024