Нито един от предметите в колекцията на Васил Божков, предадени на НИМ от прокуратурата, не е напускал пределите на музея. Това каза доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей пред БНР.

"Предметите не са ми дадени за разпореждане, а те просто се съхраняват в специализирани помещения като веществени доказателства. Нито знам кой е информирал Божков. От Националния музей е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче", каза Петрунова в интервю за "Хоризонт".

Тя не потвърди и не отрече, че конкретният предмет е предаден на НИМ, но посочи, че откакто оглавява музея, в него не е имало прониквания и изнасяния на каквито и да било експонати.

Петрунова посочи, че вече е извършена проверка за евентуални липсващи артефакти от колекцията на Божков и е уточнено, че "всичко, което е донесено за съхранение в НИМ, си е на мястото".

Все още не е извършена експертиза на всички предмети, иззети от прокуратурата, за да стане ясно кои от тях са с висока ценност.

"Нямам никаква представа какво съхранява "Пещерата на Аладин", както я наричаме ние. Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус, защото покрай него бяха сипани невероятни обиди към експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава. Ние съхраняваме над 100 000 предмета - национално богатство на България", каза Бони Петрунова.

По-рано във вторник Васил Божков публикува във Facebook-страницата си твърдение, че един от тракийските ритони е пуснат за продажба на свободния пазар. Божков се позовава на снимка, която е получил като съобщение от неназован търговец на 19 май 2020. Публикацията му съдържа и фактура от галерия в Лондон, която показва, че той е купил сходен артефакт на цена 600 000 долара на 3 април 2019.

До този момент няма потвърждение, че ритонът наистина се предлага за продан. Прокуратурата иззе предметите от колекцията на бизнесмена на 2 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин