Нито един от предметите в колекцията на Васил Божков, предадени на НИМ от прокуратурата, не е напускал пределите на музея. Това каза доц. Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей пред БНР. 

"Предметите не са ми дадени за разпореждане, а те просто се съхраняват в специализирани помещения като веществени доказателства. Нито знам кой е информирал Божков. От Националния музей е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче", каза Петрунова в интервю за "Хоризонт". 

Тя не потвърди и не отрече, че конкретният предмет е предаден на НИМ, но посочи, че откакто оглавява музея, в него не е имало прониквания и изнасяния на каквито и да било експонати. 

Петрунова посочи, че вече е извършена проверка за евентуални липсващи артефакти от колекцията на Божков и е уточнено, че "всичко, което е донесено за съхранение в НИМ, си е на мястото". 

Все още не е извършена експертиза на всички предмети, иззети от прокуратурата, за да стане ясно кои от тях са с висока ценност.

"Нямам никаква представа какво съхранява "Пещерата на Аладин", както я наричаме ние. Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус, защото покрай него бяха сипани невероятни обиди към експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава. Ние съхраняваме над 100 000 предмета - национално богатство на България", каза Бони Петрунова. 

По-рано във вторник Васил Божков публикува във Facebook-страницата си твърдение, че един от тракийските ритони е пуснат за продажба на свободния пазар. Божков се позовава на снимка, която е получил като съобщение от неназован търговец на 19 май 2020. Публикацията му съдържа и фактура от галерия в Лондон, която показва, че той е купил сходен артефакт на цена 600 000 долара на 3 април 2019. 

До този момент няма потвърждение, че ритонът наистина се предлага за продан. Прокуратурата иззе предметите от колекцията на бизнесмена на 2 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица