Божков твърди, че Горанов поискал Национална лотария да се прехвърли на избран от управляващите

В нова илюстрация в социалните мрежи Васил Божков* твърди, че финансовият министър Владислав Горанов е поискал хазартният бос да прехвърли безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на избран от управляващите.

Снимката със заглавие „От рекет към грабеж“ показва как след отказа на Божков това да се случи са приети промените в Закона за хазарта, които пренесоха в ръцете на държавата всички частни лотарийни игри.

Първото предложение на Горанов, по думите на хазартния бос, е от ноември миналата година. Тогава Божков отказва да даде по-голяма част от бизнеса си и месец по-късно финансовият министър възлага на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверка на Държавната комисия по хазарта.

На 16 февруари тази година Валери Симеонов и НФСБ предложиха проектозакона, който забрани частните лотарии, а няколко дни след това, по думите на Божков, АДФИ установява, че няма нарушение при проверката.

Илюстрацията продължава с премиера Бойко Борисов, който казва, че всъщност е установено нарушение. Вследствие Владислав Горанов предлага единно облагане на хазартните игри – 25% такса върху комисионите. Божков твърди, че финансовият министър пак се е свързал с него с думите: „Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?“. Бизнесменът отказва.

Горанов оттегля предложението и внася ново – облагане на 15% от оборота. Това се случва на 23 януари. След това идва акцията срещу Васил Божков и укриването му в ОАЕ, а на 18 февруари е приет закона, с който се одържавява частният лотариен бизнес.

От инфографиката на Божков не се разбира как или къде са провеждани разговорите между него и Горанов, нито дали може да докаже твърденията си.

Вчера главният прокурор Иван Гешев потвърди, че в прокуратурата е постъпил сигнал по електронната поща от обвиняемия Васил Божков.

"Аз съм го разпределил към компетентен прокурор. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства - независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно", коментира Гешев и отказа да даде повече детайли.

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата, от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес", написа Васил Божков под публикацията във "Фейсбук".


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, влючително за убиийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

На 1 юни Божков проговори в картинки и разказа за "20% такса помагане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023