В нова илюстрация в социалните мрежи  Васил Божков* твърди, че финансовият министър Владислав Горанов е поискал хазартният бос да прехвърли безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на избран от управляващите.

Снимката със заглавие „От рекет към грабеж“ показва как след отказа на Божков това да се случи са приети промените в Закона за хазарта, които пренесоха в ръцете на държавата всички частни лотарийни игри.

Първото предложение на Горанов, по думите на хазартния бос, е от ноември миналата година. Тогава Божков отказва да даде по-голяма част от бизнеса си и месец по-късно финансовият министър възлага на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверка на Държавната комисия по хазарта.

На 16 февруари тази година Валери Симеонов и НФСБ предложиха проектозакона, който забрани частните лотарии, а няколко дни след това, по думите на Божков, АДФИ установява, че няма нарушение при проверката.

Илюстрацията продължава с премиера Бойко Борисов, който казва, че всъщност е установено нарушение. Вследствие Владислав Горанов предлага единно облагане на хазартните игри – 25% такса върху комисионите. Божков твърди, че финансовият министър пак се е свързал с него с думите: „Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?“. Бизнесменът отказва.

Горанов оттегля предложението и внася ново – облагане на 15% от оборота. Това се случва на 23 януари. След това идва акцията срещу Васил Божков и укриването му в ОАЕ, а на 18 февруари е приет закона, с който се одържавява частният лотариен бизнес.

От инфографиката на Божков не се разбира как или къде са провеждани разговорите между него и Горанов, нито дали може да докаже твърденията си.

Вчера главният прокурор Иван Гешев потвърди, че в прокуратурата е постъпил сигнал по електронната поща от обвиняемия Васил Божков. 

"Аз съм го разпределил към компетентен прокурор. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства - независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно", коментира Гешев и отказа да даде повече детайли.

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата, от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес", написа Васил Божков под публикацията във "Фейсбук".


*Васил Божков се укрива в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Исканията за екстрадиция засега не дават резултат. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, влючително за убиийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други  бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

На 1 юни Божков проговори в картинки и разказа за "20% такса помагане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC