Васил Божков* твърди, че властите в Обединените арабски емирства отказали екстрадицията му в България, след като чакали над година два важни документа – за първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане. Според адвоката му те са задължителни съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ, но така и не били предоставени от българската прокуратура.

В публикация във Facebook в сряда Божков, който има повдигнати 18 обвинения от българските власти, заявява още, че поискал от Интерпол сваляне на издирването му с червена бюлетина.

Той представя изложение от адвоката си Гасан Ел Дайе от кантората „Чарлз Ръсел Спийчлис“, в което се твърди, че българските власти първоначално изпратили на институциите в ОАЕ 7 искания за екстрадицията му от Дубай, а после добавили още 11. Това е станало чрез Министерството на правосъдието и МВнР. „Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане. Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени“, твърди Гасан Ел Дайе.

Най-висшият съд в Абу Даби, който е компетентният съд да разглежда делата за екстрадиция се запознал с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледал и оценил документите, изпратени от България, за да установи, че българските власти не са спазили основни изисквания в екстрадиционната процедура.

„Поради това съдът в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Съдебният акт почива на две основания - българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани“, твърди адвокатът на Божков.

„След произнасянето си съдът в ОАЕ уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред“, казва още Ел Дайе.

Докато екстрадиционното производство на Божков било в сила, той получил по законовия ред в страната над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. „До този момент обаче той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура“, смята адвокатът му.

„Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната, а след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи“, казва Ел Дайе.

Божков твърди, че с това изявление ще сложи „веднъж завинаги“ край на „безсилните лъжи и спекулации“ на прокуратурата в България за твърденията, че се укривал в ОАЕ и че не можел да бъде открит, за да му връчат призовка.

Васил Божков няма да може да се яви на парламентарните избори на 14 ноември, след като Върховният административен съд потвърди отказа на ЦИК да регистрира партията му „Българско лято“. Той и свързаните с него фирми и организации бяха санкционирани по закона "Магнитски" от Министерството на финансите на САЩ по-рано през 2021 г.

В сряда стана ясно, че "Българско лято" няма да участва в изборите чрез мандатоносител или коалиция в "знак на протест".


*Васил Божков е в Дубай от края на януари 2020 г., след като беше обвинен за финансови и други престъпления от Прокуратурата на РБ. Разследващите по-късно повдигнаха нови обвинения, включително за убийства и подбудителство към убийства. Божков е една от най-спорните фигури на прехода, свързван в публичното пространство със силовите методи на групировките от 90-те години, а впоследствие - практически монополизирал хазартния бизнес в България. В годините е имал множество други бизнес интереси, пряко или косвено свързани с държавата - пътно строителство, обществени поръчки и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ