Братя Домусчиеви са първите български милиардери според Forbes Снимка: © Facebook

“Запознайте се с първите милиардери на България, които построиха глобална фирма за ветеринарна медицина от София до Небраска.” С това заглавие американското списание Forbes представя двама от най-известните български бизнесмени, които определя като първите милиардери от България.

Изданието изчислява, че Кирил и Георги Домусчиеви имат състояние от по поне 2.1 млрд. долара, съставено от дяловете им в “Адванс пропъртис”, както и пари от предишни продажби и дивиденти.

Двамата братя притежават базираната в България “Хювефарма”, която е шестата по големина компания за ветеринарни продукти в света. Операциите ѝ се разпростират от фабрика за ветеринарни ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтична фабрика в Северозападна Италия.

Компанията има общо 11 завода в 4 държави, а през 2020 г. отчита приходи от 658 млн. долара, което е ръст от 21% спрямо 2018. През 2019 г. Кирил Домусчиев е обявен за почетен гражданин на Небраска, заради инвестициите на “Хювефарма” в щата.

Forbes пише, че братята са изградили империята си за милиарди долари от невзрачна офис сграда в българската столица, като са приватизирали и разширили държавни фирми. Още след падането на комунизма те разширяват бизнеса на бившите държавни фирми, с което ги превръщат в конгломерат на стойност 4.2 млрд. долара, който включва и “Хювефарма”.

В разговор с изданието Кирил Домусчиев казва, че намира придобиването на неразвити държавни компании за по-сигурна инвестиция, отколкото инвестирането в акции. “Не сме хора, които държат пари в банката или купуват акции от стоковите пазари. За мен това е хазарт,” казва той и допълва, че предпочита да инвестира в проекти, които може да управлява.

Forbes описва Домусчиеви като непознати за света, но известни на всички в родината им и разказва и за бизнес успехите им извън “Хювефарма”. Сред тях е сделката за медийната група около “Нова”, която двамата продадоха за 340 млн. долара през януари, а купиха за 219 млн. долара през 2019 г.

Статията описва и участието им “Навибулгар”, който е вторият най-голям техен бизнес. Очакванията са продажбите на компанията да се увеличат със 78% тази година до 281 млрд. долара.

Списанието отделя специално внимание на историята на братята с “Нова броудкастинг груп”, което определя като “най-нееднозначната им инвестиция”. В материала се разказва за работата на Комисията за защита на конкуренцията около сделката, както и за събитията в медията в този период, като уволнението на десетки журналисти под претекст, че се съкращават разходите. В материала се разказва за обвиненията срещу Домусчиеви за връзки с бившия премиер Бойко Борисов и придобиването на Канал 3 от “проправителствения олигарх и бивш депутат” Делян Пеевски, за когото се уточнява, че е санкциониран от САЩ за участие в корупция.

Оптимистичните прогнози на Кирил Домусчиев са, че тази година “Адванс пропъртис” ще генерира приходи, равни на 2% от БВП на България. “Всичко, което сме докоснали от 2000 г. насам расте много бързо,” казва Кирил Домусчиев за финал на материала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024