Снимка: © Facebook

“Запознайте се с първите милиардери на България, които построиха глобална фирма за ветеринарна медицина от София до Небраска.” С това заглавие американското списание Forbes представя двама от най-известните български бизнесмени, които определя като първите милиардери от България.

Изданието изчислява, че Кирил и Георги Домусчиеви имат състояние от по поне 2.1 млрд. долара, съставено от дяловете им в “Адванс пропъртис”, както и пари от предишни продажби и дивиденти. 

Двамата братя притежават базираната в България “Хювефарма”, която е шестата по големина компания за ветеринарни продукти в света. Операциите ѝ се разпростират от фабрика за ветеринарни ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтична фабрика в Северозападна Италия. 

Компанията има общо 11 завода в 4 държави, а през 2020 г. отчита приходи от 658 млн. долара, което е ръст от 21% спрямо 2018. През 2019 г. Кирил Домусчиев е обявен за почетен гражданин на Небраска, заради инвестициите на “Хювефарма” в щата.

Forbes пише, че братята са изградили империята си за милиарди долари от невзрачна офис сграда в българската столица, като са приватизирали и разширили държавни фирми. Още след падането на комунизма те разширяват бизнеса на бившите държавни фирми, с което ги превръщат в конгломерат на стойност 4.2 млрд. долара, който включва и “Хювефарма”.

В разговор с изданието Кирил Домусчиев казва, че намира придобиването на неразвити държавни компании за по-сигурна инвестиция, отколкото инвестирането в акции. “Не сме хора, които държат пари в банката или купуват акции от стоковите пазари. За мен това е хазарт,” казва той и допълва, че предпочита да инвестира в проекти, които може да управлява.

Forbes описва Домусчиеви като непознати за света, но известни на всички в родината им и разказва и за бизнес успехите им извън “Хювефарма”. Сред тях е сделката за медийната група около “Нова”, която двамата продадоха за 340 млн. долара през януари, а купиха за 219 млн. долара през 2019 г. 

Статията описва и участието им “Навибулгар”, който е вторият най-голям техен бизнес. Очакванията са продажбите на компанията да се увеличат със 78% тази година до 281 млрд. долара.

Списанието отделя специално внимание на историята на братята с “Нова броудкастинг груп”, което определя като “най-нееднозначната им инвестиция”. В материала се разказва за работата на Комисията за защита на конкуренцията около сделката, както и за събитията в медията в този период, като уволнението на десетки журналисти под претекст, че се съкращават разходите. В материала се разказва за обвиненията срещу Домусчиеви за връзки с бившия премиер Бойко Борисов и придобиването на Канал 3 от “проправителствения олигарх и бивш депутат” Делян Пеевски, за когото се уточнява, че е санкциониран от САЩ за участие в корупция.

Оптимистичните прогнози на Кирил Домусчиев са, че тази година “Адванс пропъртис” ще генерира приходи, равни на 2% от БВП на България. “Всичко, което сме докоснали от 2000 г. насам расте много бързо,” казва Кирил Домусчиев за финал на материала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борислав Михайлов отхвърли подписката на Бербатов за изборен конгрес на БФС

"Конгресът няма да е изборен, такъв имаше през октомври"

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство