Братята Дъфър: Хокинс не е Вестерос

Последният епизод на Stranger Things дойде с едно от най-яките изпълнения на Master of Puppets, с няколко овързани любовни възела и обещание за нови дози дълбок мрак.

Краят на телевизионната епопея обаче наближава. Пети сезон ще бъде последен за поредицата, която запозна днешните тийнейджъри с чара на 80-те, превърна образа на Eleven във вдъхновение за десетки хиляди 12-годишни момичета и изстреля Кейт Буш на върха на музикалните класации.

Уви, братята Дъфър не казват точно кога ще започнат работа по последния сезон, но всяко забавяне отдалечава неизбежния край от настоящето, което не е толкова лошо.

Честно казано, кога се чувствахте по-добре: докато чакахте осми сезон на Game of Thrones или след края му?

И докато сме в очакване на повече яснота, цитати на някои от актьорите в сериала ни помагат да сглобим картинката и да знаем за какво да се подготвим.

Stranger things какво да очакваме сезон 5, продължение

Дейвид Харбър, който влиза в ролята на Джим Хопър, заяви пред GQ, че снимките по новия сезон вероятно ще започнат догодина, веднага след като Дъфър са готови със сценария. Самите шоурънъри обаче казаха пред Collider, че не може да се каже и че началото на снимачния процес е въпрос на много договорки между хората, които работят по него.

"Ако питате нашия асистент режисьор, той ще иска повече време за работа върху продукцията. Супервайзърът на постпродукцията ще иска повече време за нея. Въпрос на пазарлък е", коментира Мат Дъфър.

Сейди Синк, която влиза в ролята на Макс, каза пред Deadline, че когато снимките по нов сезон на сериала започнат, не спират и почивки. Подготовката на сезон 4 е отнела 2 години, а колко ще отнеме сезон 5 не е ясно.

"Едва ли Дъфър ще бързат, ще искат да направят най-добрия възможен финал", коментира Синк.

Що се отнася до сюжета, естествено можем само да спекулираме какво ще се случи. Най-вероятно ще видим цялата компания, която оставихме на поляната с мъртви цветя, отново да обедини сили в борбата срещу Векна.

От коментарите на Дъфър в подкаста Happy Sad Confused става ясно, че главните герои от Хокинс няма да се разделят в пети сезон, както бяха разделени в четвърти.

"Искаме във финалния сезон да се върнем към корените на Stranger Things, към първия сезон и оригиналните групички, които имахме тогава", казва Мат Дъфър. "Има нещо много приятно в това историята да направи пълен кръг", допълва той.

Относно финала на сериала пред Дъфър стои изконния въпрос, който е валиден във всички истории, които изграждат много силен "лош" образ, а именно...какво ще се случи с Векна? Как се побеждава чудовище, което има свръхестествени сили, (д)еволюирало е в непобедим изрод и има зла душа?

stranger things - векна

Все пак, в литературата и киното има положителни примерни за разрешаване на тази творческа дилема. Стивън Кинг успява да изправи бандата на децата срещу Пениуайз и да срази чудовището, което е изграждал като непобедимо, без това да изглежда нелепо и скалъпено.

И предвид вдъхновението, което братята Дъфър са почерпили от "ТО", има шанс и Векна да бъде победен, без това да отслаби историята.

Що се отнася до Макс, в последния епизод на четвърти сезон я оставихме в болницата в кома със счупени крайници. Сейди Синк беше казала пред Vulture, че очаква Макс да загине, но братята Дъфър, по собствените им думи, никога не са искали "да убиват някого, само за да впечатлят публиката".

Skip advert
Advertisement

В същото интервю Синк казва, че шоурънърите биха "убили" главен герой, само ако това е "наистина важно за придвижването на сюжета".

Мили Боби Браун обаче е казала на сценаристите, че в пети сезон просто трябва да убият някого.

"На премиерата на 4 сезон дори не можахме да се съберем в една снимка", коментира екранната Ел. "Казах им, че трябва да започнат да убиват хора. Че трябва да станем "Игра на тронове", заявява още Браун.

stanger things - eleven - ел - мили боби браун - сезон 4

Дъфър ѝ отговарят в подкаста Happy Sad Confused: "Повярвай ни, Мили, обсъдили сме всички варианти. Съвсем теоретично, ако Майк умре, това ще е депресиращо. Не сме "Игра на тронове". Това е Хокинс, не Вестерос.", добавят те.

И докато чакаме пети сезон, е важно да имаме предвид, че вселената на Stranger Things ще плъзне и встрани от основния сериал. Новата продуцентска компания на Дъфър, The Upside Down Pictures, планира серия от филми и сериали, ексклузивно за Netflix, включително два спинофа на Stranger Things и ТВ адаптация на известното японско аниме Death Note.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024