Братята Кличко ще се сражават за Украйна срещу Русия Снимка: © Getty Images

Допреди няколко години братята Кличко се биеха на професионалния боксов ринг, сега ще се сражават с оръжия в ръка за страната си.

Бившият шампион в тежка категория Виталий Кличко, който сега е кмет на украинската столица Киев, заяви, че ще участва в защитата срещу руските военни след нахлуването на Москва, което започна в ранните часове на четвъртък.

"Това вече е кървава война", заяви боксьорът от Залата на славата в предаването "Good Morning, Britain" по ITV. "Нямам друг избор. Трябва да го направя. Ще се бия“.

50-годишният Кличко стана кмет през 2014 г., както и ръководител на Киевската градска администрация. През същата година Русия анексира Кримския полуостров и той беше водеща фигура в протестите срещу връзките на тогавашните украински управляващи с Русия.

Сега, когато Киев е под обсада, Кличко отново е начело на защитата на Украйна заедно с брат си – друг от бившите шампиони в тежка категория Владимир Кличко.

45-годишният Владимир се записа в резервната армия на Украйна по-рано този месец, когато страната се подготвяше за нападението на Русия.

"Сега руският президент Владимир Путин използва военна реторика. Той ясно показва, че иска да унищожи украинската държава и суверенитета на нейния народ", заяви Владимир Кличко. "Думите са последвани от ракети и танкове. Разрушението и смъртта се стоварват върху нас. Ще се защитаваме с всички сили и ще се борим за свободата и демокрацията“.

Активните боксьори от Украйна също са засегнати от инвазията. Василий Ломаченко - двукратен олимпийски златен медалист и шампион в три дивизии, вече напусна страната и замина за Гърция.

Шампионът в тежка категория Олександър Усик, който победи Антъни Джошуа през септември 2021, беше в Лондон по-рано тази седмица за среща, свързана с предстояща боксова видеоигра, но в четвъртък се върна в Украйна.

"Някои хора ми писаха, че съм избягал - не съм, бях на работа, но се върнах, у дома съм", каза Усик във видео в Instagram. "Приятели, трябва да се обединим, защото сега е труден момент и аз съм много емоционален и се притеснявам за моята страна и за нашия народ. Приятели, трябва да спрем тази война - всички ние, заедно“.

Бившият шампион при 140-килограмовите Виктор Постол ще се бие в събота в Лас Вегас срещу Гари Антуан Ръсел – неподходящ момент за битка на украинеца.

"Ситуацията в Украйна ескалира много през последните няколко дни. Трудно е да не мисля за това, но се опитвам да се съсредоточа върху битката, а не върху новините", каза Постол на пресконференцията преди двубоя. "Семейството ми е там, в центъра на всички събития“.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски нареди обща военна мобилизация. Той заяви, че "с цел осигуряване на отбраната на държавата, поддържане на бойната и мобилизационната готовност на Въоръжените сили на Украйна и другите военни формирования" е разпоредена широка мобилизация, включително в столицата Киев и всички големи градове на Украйна.

Това включве и забрана за напускане на страната от всички граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 60 години, според Държавната гранична служба.

По данни от Киев, от началото на руското нахлуване в четвъртък само в района на столицата на резервистите са раздадени около 18 000 оръжия и боеприпаси. Властите вече поискаха всички мъже, независимо от възрастта им, да се включат в армията.


"Руснаци, вървете по дяволите": 13 украинци загинаха при защитата на Змийския остров

Зеленски: Аз съм мишена №1 на врага, най-могъщата държава ни оставя да се бием сами


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024