Зеленски: Аз съм мишена №1 на врага, най-могъщата държава ни оставя да се бием сами Снимка: © Президентство на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е „мишена номер едно“ на руските военни, а семейството му също е под заплаха. Той обаче остава в Киев въпреки ракетните удари и експлозиите в столицата, дело на Москва.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна. Според информацията, която получихме, врагът ме е поставил като мишена номер 1, а семейството ми – като цел номер 2. Те искат политически да ударят Украйна, като унищожат държавния глава“, заяви Зеленски във видеообръщение към нацията, излъчено в петък.

„Оставени сме сами да отбраняваме държавата си. Кой е готов да се бие редом до нас? Не виждам никого", каза държавният глава.

"Тази сутрин защитаваме страната си сами. Точно както вчера, най-могъщата държава в света гледаше от разстояние", заяви той в обръщение, изглежда, отправено към САЩ.

„Попитах директно 27-те лидери на ЕС дали ще приемат Украйна в НАТО. Всички се страхуват да отговорят. Но ние не се страхуваме, не се страхуваме от нищо. Не се страхуваме да защитим страната си, да говорим с Русия, да говорим за гаранции за сигурност за нашата държава. Но какви гаранции ще получим? И най-важното - кои страни ще ни ги предоставят?", продължи обръщението си Зеленски.

Владимир Путин заявява, че Русия провежда "специална военна операция", за да попречи на украинското правителство да извърши „геноцид“ срещу собствения си народ - обвинение, което Западът смята за напълно неоснователно. Руският президент също така казва, че Украйна е нелегитимна държава, чиито земи исторически принадлежат на Русия.

"Рано или късно, Русия ще трябва да разговаря с нас за това как да прекратим военните действия и да спрем тази инвазия", каза Зеленски. "Колкото по-скоро започне разговорът, толкова по-малки ще бъдат загубите на Русия". Той добави, че докато атаките не спрат, "ще защитаваме страната си".

"Вашата армия от 200 хиляди души е обградила Украйна. Вие искате да освободите украинския народ, но той вече е свободен. Те помнят миналото си и изграждат собственото си бъдеще", заяви Зеленски в по-ранно изявление.

"Украйна във вашите новинарски канали и Украйна в реалността са две напълно различни страни. Най-важното е, че нашата е истинската. Казвате, че сме нацисти, но как може да си нацист, когато си жертвал 8 милиона живота, за да премахнеш нацизма?".

Зеленски заяви, че в боевете са загинали 137 военнослужещи и цивилни от украинска страна, а над 300 са ранени.

Нови експлозии в Киев, 137 жертви от украинска страна

Рано в петък украинските сили свалиха над Киев руска ракета, която след това се разби в жилищна сграда и я подпали, заяви Антон Геращенко, съветник на вътрешния министър. Ракета удари украински граничен пункт в югоизточната област Запорожие, като уби и рани няколко служители, съобщиха от граничната служба.

"Те убиват хора и превръщат мирни градове във военни цели. Това е ужасяващо и никога няма да го забравим“, заяви Зеленски.

"Получихме информация, че групи за саботаж на врага са проникнали в Киев", добави той. Украинският лидер призова жителите на столицата да останат „бдителни“ и да спазват въведения комендантски час, въведен от кмета Виталий Кличко.

Запитан дали се притеснява за безопасността на Зеленски, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви пред CBS: "Доколкото ми е известно, президентът Зеленски остава в Украйна на поста си и, разбира се, ние сме загрижени за безопасността на всички наши приятели в Украйна - държавни служители и други“.

Украинският президент остава "основна цел на руската агресия", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в четвъртък вечерта.

В разговор с Улф Блицър от CNN Прайс каза, че Зеленски "в много отношения представлява - дори олицетворява - демократичните стремежи и амбиции на Украйна и на украинския народ". "Така че, разбира се, той ще остане основна цел на руската агресия", добави говорителят на Държавния департамент.


Лидерите на ЕС имат съгласие за санкции срещу Русия в три сектора: транспорт, енергетика и финанси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024