Brexit е „икономическо бедствие“ за Обединеното кралство и Германия Снимка: © Getty Images

Brexit е „икономическо бедствие“ за търговските и инвестиционните връзки между Обединеното кралство и Германия, което води до спад на преките германски инвестиции и намалява значението на Обединеното кралство като търговски партньор. Това смятат германски икономисти.

На 23 юни 2016 г. Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз и в началото на 2021 г. напусна единния пазар на ЕС.

„Brexit е икономическа катастрофа и за двете страни“, заяви пред Reuters Фолкер Трайер, ръководител на отдела за външна търговия в Германската индустриално-търговска камара (DIHK).

Миналата година Германия е изнесла за Великобритания стоки на стойност 73,8 млрд. евро (80,57 млрд. долара), което е с 14,1% по-малко от 2016 г. В годината на референдума кралството бе третият най-важен експортен пазар на Германия, но до 2022 г. страната се е смъкнала до осмо място, отбеляза Трайер.

Като търговски партньор – измервайки комбинирания износ и внос – Обединеното кралство е загубило още по-голямо значение оттогава насам, като е паднало от пето на единадесето място, добави той.

Обемът на германските преки инвестиции в Обединеното кралство също е намалял. През 2021 г. той е възлизал на около 140 млрд. евро, което представлява спад от 16,1% в сравнение с 2016 г.

По данни на DIHK в момента около 2163 германски дружества са активни в Обединеното кралство, което е с 5,2% по-малко в сравнение с 2016 г.

Междувременно много британски компании са се установили в Германия през последните години - явно търсейки излаз към ЕС. Germany Trade and Invest (GTAI), организация, която помага на международни компании да започнат бизнес в Германия, е преброила повече от 1000 нови предприятия от Обединеното кралство след гласуването за Brexit.

Само през миналата година е имало 170 нови предприятия, като този брой е надминат само от компании от САЩ и съседната на Германия Швейцария.

“Очакваме запитванията от Обединеното кралство да останат на високо ниво“, заяви управляващият директор на GTAI Роберт Херман. „За британските компании е важно да имат опора в ЕС.“

Той добави, че размерът и централното местоположение на Германия са предимство при привличането на британски компании.

„Излизането на Обединеното кралство от ЕС затрудни нашите тесни търговски отношения и все още съществува значителна несигурност в планирането и правната сигурност в бизнеса на германските компании в Обединеното кралство“, каза Трейер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024