Струва ли си да изминеш 40 км в морето с джет, след което да извървиш още 25 км пеша, а накрая да те осъдят на четири седмици затвор? Да, ако си видял любимата си на изолиран заради Covid-мерките остров. Не - ако заради това си застрашил живота на десетки или дори стотици хора. Това е историята на 28-годишния Дейл МакЛафлан, която зае водещи позиции на първите страници в британските медии.

Той е от шотландската област Северен Айшир, а пред септември поправя покриви на о-в Ман, намиращ се в Ирландско море. Там среща своята любима Джесика Радклиф, но след като четириседмичният му престой изтича, не успява да се върне на острова. Местните власти забраняват достъпа на всички, които не са жители на о. Ман, заради строгите противоепидемични мерки. Всеки опит на МакЛафлан да се върне му е отказан.

28-годишният мъж обаче не се предава. Преди няколко дни той наема джет и се впуска в пътешествие от Уитърн до град Рамзи на о-в Ман. Никога преди не е управлявал подобно превозно средство, съобщава BBC, а Daily Mail пише, че МакЛафлан дори не е можел да плува.

Въпреки всичко – мъжът акостира на брега в четвъртък и по-късно става ясно, че му е оставало гориво едва за още десет минути. По пътя към срещата с Радклиф той прекарва четири часа и половина в открито море, където температурата е 8 градуса по Целзий, и в същото време попада в буря. А в началото си мислел, че това ще му отнеме едва 40 минути.

След като прекосява цялото разстояние, МакЛафлан изминава пеша още 25 км, за да достигне крайната си дестинация. Така стига до дома на своята приятелка в Дъглас, съобщават прокурорите.

На следващия ден двамата излезли и посетили два нощни клуба. Били спрени от полицията и МакЛафлан дал своя адрес и този на Радклиф. Когато служителите на реда направили нужната проверка в дома ѝ, установили, че мъжът е нарушил противоепидемичните мерки на острова и го задържали. Според правилника – всеки, който не спазва ограниченията, може да бъде осъден на до три месеца затвор или санкциониран с глоба до 10 хиляди паунда. Все още не е ясно кои места е посетил мъжът в трите дни, преди властите да го арестуват, както и с колко хора се е срещнал.

Адвокатът му обяви пред съдебните заседатели, че МакЛафлан страдал от депресия, че не може да се срещне със своята приятелка. Съдебният изпълнител Кристофър Ароусмит обаче съобщи, че мъжът е направил „умишлен опит да заобиколи“ ограниченията и е поставил жителите на острова пред риск от заразяване с коронавирус. След изслушването, говорител на правителството съобщи, че здравните власти не са установили риск от заразяване сред населението, предизвикан от действията на МакЛафлан, предаде BBC.

28-годишният мъж, наричан вече "Британският Ромео", има две деца от предишния си брак и няма да може да прекара Коледа с тях в Шотландия, тъй като ще бъде в затвора в следващите четири седмици. А Радклиф трябва да се изолира в рамките на 14 дни, пише Daily Mail.

В социалните мрежи Дейл МакЛафлан вече има много почитатели, които казват, че той „заслужава медал, а не затвор“, след като е оцелял в тежките условия в открито море.


Наръчник за измамници: Човекът, който превръща бара си в църква, за да работи по време на локдаун


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024