British Telecom ще съкрати 55 000 души – изкуствен интелект ще замени една пета от тях Снимка: © Getty Images

Телекомуникационният гигант BT Group (British Telecom) ще съкрати до 55 000 работни места до 2030 г., за да намали разходите си. До една пета или около 11 хиляди души се очаква да бъдат заменени от технологични с изкуствен интелект, съобщава BBC, пояснявайки, че става дума за персонала в сферата на обслужването на клиенти.

Броят на служителите, които ще бъдат отстранени, представлява около 40% от сегашната работна сила от 130 000 души на компанията. Съкращенията ще засегнат предимно заетите в Обединеното кралство, като сред тях ще попаднат много от подизпълнителите и такива, занимаващи се с течащата в момента подмяна на инфраструктурата.

BT, който е най-големият доставчик на широколентови и мобилни услуги в Обединеното кралство, в момента разширява своята оптична мрежа, тъй като се отказва от медните кабели. След приключването на работата няма да има нужда от толкова много персонал за изграждане и поддръжка на мрежите, обясниха от компанията една от причините за драстичните съкращения.

Освен това по-новите и по-ефективни технологии, включително изкуственият интелект, означават, че в бъдеще ще са необходими по-малко хора за обслужване на клиентите.

Този ход идва малко след като Vodafone заяви, че ще съкрати една десета от персонала си през следващите три години, което се равнява на 11 000 работни места.

„Винаги, когато се появят нови технологии, може да се стигне до големи промени“, каза главният изпълнителен директор Филип Янсен.

Той заяви, че инструментите за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT, който демонстрира подобни на човешките умения за писане, комуникация и креативни задачи, „ни дава увереност, че можем да отидем още по-далеч“.

Според Янсен изкуственият интелект ще направи услугите по-бързи, по-добри и по-безпроблемни. Добави, че промените няма да накарат клиентите „да се чувстват така, сякаш работят с роботи“.

Директорът на BT напомни, че „новите технологии създават нови работни места“.

Във Великобритания групата има около 80 000 служители, а в чужбина за нея работят около 20 000 души. Други 30 000 работят за нея по линия на подизпълнители – много от именно тези длъжности ще бъдат закрити.

Съюзът на работниците и служителите в областта на комуникациите (CWU) не е изненадан от съобщението на BT. Говорител заяви, че замяната на медната мрежа сама по себе си предполага орязване на разходите за труд впоследствие.

Съобщението на BT беше направено в момент, когато компанията отчете 12% спад на печалбата си от 1,7 млрд. паунда за годината до април. Акциите на дружеството поевтиняха със 7%, след като резултатите й не отговориха на очакванията на анализаторите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024