Броят на заетите легла за интензивно лечение ще е водещият фактор за Covid-мерките

Премиерът Кирил Петков обяви промяна в подхода за определяне на противоепидемичните мерки, като постави на първо място броя на заетите интензивни легла за болни от Covid-19.

Нови ограничения няма да бъдат налагани на този етап, но Петков предупреди, че България се намира на няколко дни разстояние от нова вълна заради Омикрон.

"Най-критичният фактор за здравната система са интензивните легла. Процентът на заетост предопределя дали нашата здравна система ще може да отговаря на натиска от Ковид-кризата и дали ще има риск хората да нямат достъп до тези интензивни легла. Целият модел за управление на кризата ще е функция на този фактор.

Мерките ще бъдат определени от процента на заетост на интензивните легла. Този подход дава възможност на хората по-лесно да предвидят какво може да се случи с бизнеса и дали децата им ще могат да ходят на училище", каза той.

Направено е и ново групиране между области с по-малък брой интензивни легла, така че те да могат да използват ресурсите на съседни места с повече свободни места.

"По този начин намаляваме риска от затваряне на области, които просто нямат толкова интензивни легла", каза още Кирил Петков.

Страната ще бъде разделена на 6 "клъстъра" от области, които ще се следят общо. Мерките ще се налагат според това каква част от сбора на интензивните легла в областите е запълнена.

Към 12 януари разкритите легла за неусложнената форма са 7835, а за интензивно лечение са 916 в цялата страна.

Заетите легла за неусложнена форма са 4460, за интензивна - 584.

Свободните места са съответно 3375 в Covid-отделенията и 332 легла за нуждаещите се от интензивна грижа.

Максимален брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите досега възможности на системата са 1268, детски - 62. Обсъжда се възможност за увеличаване на капацитета.

Тези мерки ще се определят по етапи:

- Етап 1 - когато 50% от всички интензивни легла в даден клъстър от области се запълнят;

- Етап 2 - при 60% заетост, всички училища ще бъдат отворени.

- Етап 3 - 70% заетост на леглата и риск от недостиг. Започват първите "по-меки" мерки, но децата от 1. до 4. клас продължават да ходят на училище.

- Етап 4 - 80% запълване на интензивните легла в клъстъра от области и опасност от невъзможност за лечение на нови нуждаещи се пациенти при голяма скорост на пандемичната вълна. Тогава ще бъде въвеждано "симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора", освен хранителните магазини, аптеките и др.

За момента само в Северния централен клъстър има опасност от попадане в Етап 4. В тази група от области попадат Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра.

"Много добре осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено. Независимо от етапите, ходенето на училище на децата от 1 до 4 клас е приоритизирано през всички етапи", каза той.

Въвежда се и нова мярка за подкрепа на бизнеса при евентуално затваряне - 20% безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за 2021 г. в размер до 100 000 лв. за фирмите, които бъдат затворени временно заради епидемията.

"Ако вашият малък бизнес е затворен в Етап 4, за дните, в които той е затворен, държавата ще подпомогне 20% от вашите продажби да бъдат възстановени. Това ще помогне за покриването на фиксирани разходи, които не са функция на това дали бизнесът е отворен или не", каза той.


Инфографика: Как смъртността в България през 2021 доближи нивото от 1918 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023