Броят на заетите легла за интензивно лечение ще е водещият фактор за Covid-мерките

Премиерът Кирил Петков обяви промяна в подхода за определяне на противоепидемичните мерки, като постави на първо място броя на заетите интензивни легла за болни от Covid-19.

Нови ограничения няма да бъдат налагани на този етап, но Петков предупреди, че България се намира на няколко дни разстояние от нова вълна заради Омикрон.

"Най-критичният фактор за здравната система са интензивните легла. Процентът на заетост предопределя дали нашата здравна система ще може да отговаря на натиска от Ковид-кризата и дали ще има риск хората да нямат достъп до тези интензивни легла. Целият модел за управление на кризата ще е функция на този фактор.

Мерките ще бъдат определени от процента на заетост на интензивните легла. Този подход дава възможност на хората по-лесно да предвидят какво може да се случи с бизнеса и дали децата им ще могат да ходят на училище", каза той.

Направено е и ново групиране между области с по-малък брой интензивни легла, така че те да могат да използват ресурсите на съседни места с повече свободни места.

"По този начин намаляваме риска от затваряне на области, които просто нямат толкова интензивни легла", каза още Кирил Петков.

Страната ще бъде разделена на 6 "клъстъра" от области, които ще се следят общо. Мерките ще се налагат според това каква част от сбора на интензивните легла в областите е запълнена.

Към 12 януари разкритите легла за неусложнената форма са 7835, а за интензивно лечение са 916 в цялата страна.

Заетите легла за неусложнена форма са 4460, за интензивна - 584.

Свободните места са съответно 3375 в Covid-отделенията и 332 легла за нуждаещите се от интензивна грижа.

Максимален брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите досега възможности на системата са 1268, детски - 62. Обсъжда се възможност за увеличаване на капацитета.

Тези мерки ще се определят по етапи:

- Етап 1 - когато 50% от всички интензивни легла в даден клъстър от области се запълнят;

- Етап 2 - при 60% заетост, всички училища ще бъдат отворени.

- Етап 3 - 70% заетост на леглата и риск от недостиг. Започват първите "по-меки" мерки, но децата от 1. до 4. клас продължават да ходят на училище.

- Етап 4 - 80% запълване на интензивните легла в клъстъра от области и опасност от невъзможност за лечение на нови нуждаещи се пациенти при голяма скорост на пандемичната вълна. Тогава ще бъде въвеждано "симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора", освен хранителните магазини, аптеките и др.

За момента само в Северния централен клъстър има опасност от попадане в Етап 4. В тази група от области попадат Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра.

"Много добре осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено. Независимо от етапите, ходенето на училище на децата от 1 до 4 клас е приоритизирано през всички етапи", каза той.

Въвежда се и нова мярка за подкрепа на бизнеса при евентуално затваряне - 20% безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за 2021 г. в размер до 100 000 лв. за фирмите, които бъдат затворени временно заради епидемията.

"Ако вашият малък бизнес е затворен в Етап 4, за дните, в които той е затворен, държавата ще подпомогне 20% от вашите продажби да бъдат възстановени. Това ще помогне за покриването на фиксирани разходи, които не са функция на това дали бизнесът е отворен или не", каза той.


Инфографика: Как смъртността в България през 2021 доближи нивото от 1918 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024