Над 147 700 души са починали в България през 2021 г., а абсолютният брой на смъртността в страната вече доближава историческия рекорд от края на Първата световна война и началото на пандемията от испански грип - 1918 г.

Това показват данните на НСИ за последните 133 години, които бяха публикувани от Института за пазарна икономика. Числото за 2021 г. е пресметнато на база на седмичните данни за починалите български граждани - възможно е то да се увеличи леко при окончателното попълване на регистъра на НСИ. 

Така или иначе, статистиката показва драстично увеличение на смъртността за втора поредна година. 2021 г. завършва с близо 40 000 повече починали от средното ниво за изминалите пет години и над 35 000 в повече на фона на данните от 1989 г. насам.

Броят на изгубените човешки животи в България през 2021 е с около 20 000 повече от първата година на пандемията 2020. 

Икономистът от ИПИ Петър Ганев публикува и данни за относителния дял на починалите спрямо цялото население на страната в исторически план, като обърна внимание, че броят на българските граждани в края на 19 и началото на 20 век е бил по-нисък от този в момента. 

Въпреки това смъртността на 1000 души от населението през 2021 г. отново се доближава до нивата, които са регистрирани в години на войни и кризи от преди столетие. 

"Смъртността през 2021 остава висока, като относителен дял е около 22 починали на всеки 1000 души. През 1918 г. има над 30 починали на 1000 души от населението", каза той в интервю за Нова ТВ. 

Ето как изглеждат и данните за смъртността, когато се вземе предвид само периодът след 1989 г. 

Не всички случаи от извънредната смъртност над средното ниво за България се дължат на Covid-19, но в седмичната статистика се вижда, че появата на над 40 000 починали в повече на годишна база съвпада с вълните на пандемията в България.

"Факт е, че възрастовата структура оказва своето влияние. И в момента нашето население е по-възрастно от това, което сме имали преди. Но все пак то не е станало по-възрастно през 2020 г.", коментира Петър Ганев по повод данните. 

"Данните за прекомерната смъртност съществуват и в Европа. Не знам дали в други държави имат такива рекорди, но това, което се вижда, е, че другите държави овладяха вълните. И ги овладяха благодарение на ваксините - те ограничават именно свръхсмъртността. Ние не успяхме. Към момента имаме 2 милиона ваксинирани, което е половината на целта към 31 август 2021", каза Петър Ганев. 

Данни за официалната смъртност от Covid-19 и извънредната смъртност в България и няколко държави от Европа. Премерен като относителен дял спрямо населението, този показател поставя България в по-лоша позиция спрямо страна като Русия: 


Инфографика: Как изглежда населението на България според Преброяване 2021

Площадът ще остане празен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София