Брутална екзекуция на кмет в 6-ия ден от мандата му шокира Мексико

Кметът на столицата на мексиканския щат Гереро е намерен обезглавен само 6 дни след встъпването си в длъжност.

43-годишният Алехандро Аркос е избран за кмет на град Чилпансинго - център на един от най-тежко засегнатите от организираната престъпност региони в Мексико. В Гереро се намира популярният курорт Акапулко.

Убийството на Аркос е станало публично достояние в неделя следобед, след като обезобразеното му тяло е открито в паркиран пикап.

Главата на убития политик е била оставена върху капака на автомобила. Снимките от тленните останки на кмета след бруталната екзекуция са разпространявани в WhatsApp.

В същата сутрин кметът на Чилпансинго е обикалял кварталите, пострадали от големите наводнения след проливните дъждове в Гереро. Алехандро Аркос е положил клетвата си едва на 30 септември.

Само преди няколко дни в Гереро е убит и новият секретар на градската администрация Франциско Тапиа - разстрелян в центъра на Чилпансинго.

"Те бяха млади и честни публични служители, които се бореха за напредъка на своята общност", казва сенаторът Алехандро Морено в реакция след поредицата от поръчкови убийства.

Щатът Гереро е "неуправляем", казва още Морено и настоява за намеса на централните власти в Мексико.

Гереро е едно от най-опасните места в държавата за политици и журналисти. Най-малко шестима кандидати за различни позиции са били убити по време на кампанията за изборите на 2 май, когато Клаудия Шейнбаум беше избрана за президент.

Убитият кмет Алехандро Аркос се е занимавал с политика от 18-годишна възраст. В края на 90-те е поканен от тогавашния губернатор на щата да помага в новосъздадена младежка организация.

Неговият ментор губи властта след изчезването на 43 студенти в Игуала (щата Гереро) през септември 2014 г. - смята се, че те са предадени от корумпирани полицаи на една от местните групировки, и оттогава никой не знае какво се е случило с тях. Алехандро Аркос е член на местното законодателно събрание до 2015 г., след което напуска властта и се отдава на ресторантьорски бизнес. През 2020 отново му предлагат политическа номинация - този път като кандидат-кмет. Тогава губи изборите срещу представителка на управляващата партия "Морена", но четири години по-късно Аркос триумфира.

Мандатът му обаче е прекъснат с жестокото убийство на 6 октомври.

Град Чилпансинго е център на война между криминални групировки от години, пише "Ел Паис".

По-конкретно битката е между "Los Tlacos" и "Los Ardillos" - елементи от мащабна мрежа от местни мафиотски организации, които се бият помежду си за надмощие след разпадането на по-големите групи в десетилетна предистория на политическо насилие в Гереро.

При поредната ескалация на напрежението през лятото на 2023 г. бяха намерени телата на 7 души, убити и изоставени на централен площад в Чилпансинго.

През юли 2023 г. градът е парализиран от протест на стотици жители, за който има данни, че е организиран от "Los Ardillos" с цел пускането на двама техни лидери, арестувани за притежание на наркотици и оръжие.

Няколко седмици по-късно се появява клип, в който предишната кметица на града се среща с лидера на една от гангстерските организации. Записът е причината за нейното отстраняване от служба.

Католическата църква се опитва да бъде медиатор между криминалните структури в търсенето на примирие, което държавата не може да постигне. До момента обаче резултат няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нов временен зам.-кмет ще отговаря за строителството в София

Никола Лютов временно ще отговаря за ресор "Обществено строителство"

20:06 - 07.10.2024
Важно днес

България не може да отлага повече решенията за Плана за устойчивост, ако иска втори транш

ЕК започва оценка на реформите, които в България закъсняват

17:27 - 07.10.2024
галерия

Не магия, а наука - вселената зад L'Oréal Paris

Науката зад козметиката беше във фокуса на първото регионално събитие на L'Oréal Paris за балканския регион, Skincare Science, което на 30 септември събра в Белград водещи инфлуенсъри, журналисти и посланици на марката от Балканския полуостров. 

17:02 - 07.10.2024
Важно днес

Управляващите в Грузия опитват да свалят прозападния президент

Все по-проруската партия "Грузинска мечта" опитва втора процедура за импийчмънт

15:39 - 07.10.2024
Култура

За трета поредна година National Geographic ще избере най-добрите фотографи във Фотоконкурс 2024

Специалният гост на вечерта – Естер Хорват, изследовател на National Geographic и фотограф, ще сподели забележителния си опит и талант в лекция на тема „Звезди в полярна нощ“.

14:44 - 07.10.2024