БСП и ДБ ще подкрепят "Продължаваме промяната" за ново правителство Снимка: © Screenshot

Прочетете най-важното от разговорите за съставяне на нов кабинет на "Продължаваме промяната" с БСП и с "Демократична България"

15:57 ч. И "Демократична България" (ДБ) ще подкрепи нов кабинет, съставен с мандата на "Продължаваме промяната". Това стана ясно след разговорите между двете партии.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че трябва да се постъпи отговорно и да се предотвратят предсрочни избори. Те поздравиха кабинет за свършеното през последните шест месеца и заявиха готовност да продължат партньорството си, като то стъпи върху ясна програма.

От "Демократична България" се обавиха за разглеждането на теми като конституционната реформа, енергийната независимост, Шенгенското простраство и еврозоната, както и за укрепването на сектор "Сигурност" и модернизиране на армията. От партията заявиха още, че очакват сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет и посочиха, че по време на разговорители не са били начертани червени линии.

Асен Василев от ПП обяви, че разговорите продължават с независимите депутите от "Има такъв народ", които се отделиха от партията си миналия месец след решението на лидера на ИТН Слави Трифонов "да изтегли" министрите си от управляващото правителство. Василев каза, че те ще разговарят "и с всички депутати, които смятат, че са способни да вземат назависимо решение".

На въпрос каква ще бъде структурата и състава на потенциалния нов кабинет, той посочи, че това все още не е обсъждано.

____________________________

15:00 ч. Разговорите за нова коалиция започнаха и с "Демократична България".

Съпредседателят на партията Христо Иванов каза, че структурата за взимане на решения в коалицията трябва да се подобри и да се подходи към много по-конкретен начин във формирането на мнозинство за националните приоритети.

"Без да се отказваме от целите си, трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети", посочи Иванов.

По думите му "това управление има смисъл", ако се намерим механизъм, който да запази или разшири темпа на работа, наложен от досегашния парламент.

____________________________

14:30 ч. "Продължаваме промяната" и БСП са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и по изготвянето на програма от експертните екипи, която да залегне с ясни срокове и ангажименти. Това каза кандидат-премиерът Асен Василев след края на разговорите между двете партии.

"Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет", увери той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че предстои много интензивна работа в следващите няколко дни, но от партията са уверени, че "доброто", което до този момент са свършили заедно с коалиционните партньори, мжое да бъде продължена с ясна и конкретна програма.

Тя отчете и някои от слабостите на предишния кабинет. Според Нинова една от тях е била липсата на ясна програма със задача и срокове. По тази причина е взето решение слабостите да бъдат коригирани. За целта ще бъде сформиран екип от по трима души, които да изготвят програма с политически приоритети, както и конкретна законодателна рамка за 6 месеца.

"На тази среща отчетохме доброто което постигнахме за шест месеца, а то не е никак малко, особено за ситуацията, в която работихме - на множество кризи, които връхлетяха България", каза Корнелия Нинова.

Другата слабост на коалицията се състои от грешки в комуникацията, отчете тя. Затова партньорите ще предложат нов начин за взимане на решения в коалиционния съвет чрез изграждането на секретариат.

____________________________

13:00 ч. Разговорите между "Продължаваме промяната" и БСП за съставяне на нов кабинет започнаха. В началото на срещата кандидата за премиер Асен Василев изрази надежда, че двете партии ще открият пресечна точка в бъдещите си планове.

"Пред нас има тежка и отговорна задача да успеем да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората", заяви кандидата за премиер Асен Василев.

"Искрено се надявам да намерим допирни точки за една много стройна и ясна програма до края на годината, която да е като измерител колко добре се справя кабинета, а след това да погледнем назад и да кажем: тези неща ги свършихме - нека да продължим нататък пак по същия начин", допълни още той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова приветства разговорите и откри срещата с новината, че няколко от големите търговските вериги са обявили намаление на цената на хляба с 20%.

'Това е една от мерките, които ние предложихме и вие се съгласихте. Имаше много скептици по тази мярка, че хората няма да може да я почувстват, и днес опровергахме това. Много се радвам, че мерките, които предприехме с най-големия проблем – инфлацията, цените, доходите, бедността и неравенствата започват да дават резултат", посочи Нинова.

Тя каза, че мнението на БСП съвпада с много от идеите на "Продължаваме промяната" и ще се радва да намерят общ път. Нинова изтъкна, че партията ѝ има предложения към програмата на правителството по теми около социалната политика, здравеопазване, обраозвание и икономиката.

____________________________

11:30 ч. "Продължаваме Промяната” (ПП) започва преговорите за съставяне на ново правителство.

Партията ще търси подкрепа от поне 121 народни представители, които да подкрепят програма за управление в следващите шест месеца, както и за превеждането на България през икономическата и политическата криза, посочват от ПП.

Първите разговори ще бъдат с парламентарната група на БСП, а след това е предвидена среща с "Демократична България".

Вчера президентът Румен Радев официално връчи мандата за съставяне на нов кабинет на Асен Василев - кандидатът, излъчен за премиер от "Продължаваме промяната". Той ще има седем дни, за да договори подкрепа и имена за министри за ново правителство. След това проектокабинетът трябва да получи подкрепата на повече от половината от депутатите в Народното събрание, за да бъде избран.

Василев отхвърли възможността за водене на преговори с "Има такъв народ" и заяви, че няма намерение да разговаря лично с лидера на партията Слави Трифонова.

Асен Василев няма да преговаря със Слави Трифонов и даде препоръка на Радев за край на напрежението


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024