ГЕРБ, БСП и "Възраждане" се скараха кой е по-голяма опозиция в СОС Снимка: © Столична община

Новият опит за избор на председател на СОС доведе до взрив от взаимни обвинения между БСП и "Възраждане", последван от противоречиви сигнали от градското и централното ръководство на социалистите.

За финал - и ГЕРБ се включиха в лавината от декларации, че няма да подкрепят "сглобки" и "заварки" в управлението на Столична община.

На 8 февруари ще е последният опит за премахване на блокадата в работата на СОС, преди да изтече 3-месечният срок от конституирането на съвета. След тази дата вече ще има има правна възможност за оспорване на легитимността на целия СОС, което потенциално може да доведе до разпускането му и нови избори в София.

Както Деян Николов от "Възраждане", така и Ваня Григорова от БСП обявиха пред медии, че се готви широка подкрепа за избор на временен председател в лицето на Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС).

Според Григорова, "вече има що-годе пълен консенсус в СОС... в противоречие с волята на избирателя", а според Николов - изборът е можел да стане факт още на 25 януари.

Той твърди, че от БСП са били готови да гласуват за Петров, но са се разколебали в последния момент заради отказа на "Възраждане" да се включи във формалното пълно мнозинство зад него.

Оттеглянето на гласовете на социалистите, на свой ред, е накарало и съветниците от ГЕРБ да се откажат от гласуването за Петров, въпреки че ден по-рано даваха неофициални сигнали, че той ще получи тяхната подкрепа като компромисен вариант.

Председателят на градския съвет на БСП Иван Таков нито потвърждава, нито отрича обвиненията на Николов. Не реагира и след интервюто на Ваня Григорова по БНТ, в което тя даде да се разбере, че няма да гласува за "такова политически незряло поведение".

"Не коря тези, които търсят изход, но наистина трябва ясно да се чуе, че ситуацията, в която сме, е в резултат на ината и егоизма на една шайка, която е решила да окупира всичко", каза още Григорова.

Вместо това Таков обвини "Възраждане", че саботирали избора на кандидата за кмет на коалицията около БСП преди втория тур и оспори тяхното позициониране като "борци срещу статуквото".

В понеделник в скандала се намеси и Корнелия Нинова. Тя напомни, че има решение и на градския, и на националния съвет на БСП, според което съветниците няма да участват в общо мнозинство с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в общината.

Партията традиционно издига Диана Тонова за свой кандидат за председател, която нито веднъж не привлече гласове от други политически сили в седемте досегашни гласувания между ноември 2023 и януари 2024.

Позицията на Нинова се оказа повод и за реакция от страна на ГЕРБ, които решиха за пореден път да се разграничат от ПП-ДБ-СС.

В нея партията обявява, че "мнозинството в СОС е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев".

"Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите! ГЕРБ-СДС запазва позицията си на опозиция в София", пише в декларацията.

Решението на ГЕРБ - макар да потвърждава по-ранна позиция на Бойко Борисов - влиза в противоречие с неговата изрична подкрепа за избора на Васил Терзиев между двата тура на вота през есента на 2023.

Вотът за председател на СОС не е явен, а се провежда чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини в два тура.

Вили Лилков: Партиите държат съветниците си в СОС като заложници


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024