Вили Лилков: Партиите държат съветниците си в СОС като заложници Снимка: © Столична община

"Панически страх в няколко политически сили да не ги обвинят, че правят сглобка" е причината за блокадата в Столичния общински съвет. Така Вили Лилков описа пред БНТ ситуацията, заради която СОС не успя да избере свой председател за седми пореден път.

Без да споменава поименно Бойко Борисов, Лилков даде да се разбере, че ГЕРБ са отменили подкрепата си за кандидата на ПП Цветомир Петров в последния момент.

Той призова партийните лидери "да проявят отговорност и да не държат съветниците си като заложници и да правят заложници интересите на софиянци".

Групата на Лилков е гласувала за Петров на втори тур, но гласовете им (общо 26) не бяха достатъчни за мнозинство.

Лилков предупреди, че парализата в Столичния общински съвет води до пълното изключване на институцията от процеса на управление на София.

Липсата на председател поставя под въпрос как ще се приеме Бюджет 2024 г. на Столична община. План-сметката за почистването на града е с параметри от 2022 г. заради кризата в СОС. Няма приета програма за управление на Васил Терзиев, не е приета структурата на администрацията в Столична община, не са разглеждани одитните доклади и бизнес плановете на дружествата с общинско участие.

Над 100 милиона лева от държавния бюджет са подготвени за подкрепа на над 100 проекти на Столичната община - но те също не са обсъдени в СОС.

"Ние сме аут от дневния ред на общината", каза Лилков.

Той предупреди и че цялата легитимност на съвета ще бъде поставена под въпрос, ако не бъде избран председател до 13 февруари - последния ден от 3-месечния срок, в който общинските съвети може да бъдат разпуснати поради липса на работа.

"Ще се намери някой да сезира ОИК, че ние не заседаваме три месеца. Ще започнат интерпретациите на юристите - законен ли е СОС, трябва ли да се правят избори... В обществото ще започнат да се поставят въпроси легитимен ли е СОС. Дори да изберем председател на 5 март, до края на този мандат ще има съмнения", каза още Лилков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024