БСП изключи двама критици на Нинова от участие в Националния съвет на партията

Контролната комисия на БСП, или т.нар. партиен съд, взе решение, че Кирил Добрев и Калоян Паргов няма да могат да вземат участие в днешното заседание на Националния съвет на левицата и да гласуват на него. На него трябва да се обсъдят резултатите от изборите на 2 октомври.

От партийната опозиция, от която са част Добрев и Паргов, поискаха оставката на лидера Корнелия Нинова. Те организираха и подписка за насрочването на конгрес за избор на председател.

Преди година Добрев бе изключен от Националния съвет, но съдът отказа вписването на промяната във висшия орган на БСП. Заради недопускане до гласуване на заседание през август Добрев е подал жалба в прокуратурата. А тя от своя страна бързо се е задействала, защото вече прати призовка на Нинова и още двама социалисти да се явят на разпит. Изисква и лидерката да предостави документи и записи от партийните дела. Преди няколко дни Нинова обяви, че категорично отказа да се яви и да предоставя данни на държавното обвинение и обяви, че чака Иван Гешев и подчинените му на "Позитано 20" със съдебна заповед за претърсване.

"БСП започва да се превръща в секта, в която единственото важно нещо е какво ще каже главният шаман. Чух един абсурд, че не можело съдът да се меси в една партия. Животът на една партия започва с решение на съда и приключва с решение на съда", коментира Калоян Паргов.

Паргов допълва още, че БСП никога не е била лидерска партия, а партия на колективния дух, в която има сбор от лидери, които колективно, спорейки и дискутирайки помежду си, решават проблемите.

В Националния съвет участват 180 души, но не всички присъстват на днешното заседание. Решенията се взимат с гласовете на половината присъстващи плюс един. Опозицията смята, че този път има шанс да задейства процедура по отстраняването на Корнелия Нинова от поста на председател.

Още след края на изборите обаче Нинова заяви, че няма намерение да подава оставка и изтъкна, че оставката ѝ се иска от хора, които през цялата кампания са работили срещу партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024