БСП изключи двама критици на Нинова от участие в Националния съвет на партията

Контролната комисия на БСП, или т.нар. партиен съд, взе решение, че Кирил Добрев и Калоян Паргов няма да могат да вземат участие в днешното заседание на Националния съвет на левицата и да гласуват на него. На него трябва да се обсъдят резултатите от изборите на 2 октомври.

От партийната опозиция, от която са част Добрев и Паргов, поискаха оставката на лидера Корнелия Нинова. Те организираха и подписка за насрочването на конгрес за избор на председател.

Преди година Добрев бе изключен от Националния съвет, но съдът отказа вписването на промяната във висшия орган на БСП. Заради недопускане до гласуване на заседание през август Добрев е подал жалба в прокуратурата. А тя от своя страна бързо се е задействала, защото вече прати призовка на Нинова и още двама социалисти да се явят на разпит. Изисква и лидерката да предостави документи и записи от партийните дела. Преди няколко дни Нинова обяви, че категорично отказа да се яви и да предоставя данни на държавното обвинение и обяви, че чака Иван Гешев и подчинените му на "Позитано 20" със съдебна заповед за претърсване.

"БСП започва да се превръща в секта, в която единственото важно нещо е какво ще каже главният шаман. Чух един абсурд, че не можело съдът да се меси в една партия. Животът на една партия започва с решение на съда и приключва с решение на съда", коментира Калоян Паргов.

Паргов допълва още, че БСП никога не е била лидерска партия, а партия на колективния дух, в която има сбор от лидери, които колективно, спорейки и дискутирайки помежду си, решават проблемите.

В Националния съвет участват 180 души, но не всички присъстват на днешното заседание. Решенията се взимат с гласовете на половината присъстващи плюс един. Опозицията смята, че този път има шанс да задейства процедура по отстраняването на Корнелия Нинова от поста на председател.

Още след края на изборите обаче Нинова заяви, че няма намерение да подава оставка и изтъкна, че оставката ѝ се иска от хора, които през цялата кампания са работили срещу партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024