"БСП за България" върна на президента Румен Радев третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, който се оказа неизпълнен. Лидерът на левицата Корнелия Нинова участва в официалната церемония на "Дондуков" 2 във вторник, която отваря пътя към разпускане на 46-ото Народно събрание.

"Искам да ви поздравя за отговорния подход към преговорите за съставяне на правителство", каза Радев на Нинова. "Уви, чакат ни нови избори, нови преговори и вярвам, че БСП ще бъде отново активен участник в тях. Пожелавам ви успех".

Лидерът на социалистите обяви, че БСП връща мандата, защото партията не е получила подкрепа от "Демократична България", ИБГНИ и "Има такъв народ".

"Връщаме проучвателния мандат, положихме максимални усилия за разум, диалог и отговорност пред държавата и народа, но не срещнахме подкрепа", каза Нинова.

Предстои президентът Румен Радев да разпусне 46-ия парламент и да насрочи дата за парламентарни избори. Той вече обяви, че Народното събрание трябва да довърши работата си и да приеме актуализацията на бюджета, след което идва ред за определяне на датата за избори 2 в 1. Президентският вот ще е на 14 ноември и Радев ще проведе среща с ЦИК, за да се реши дали парламентарният също да е на тази дата, или с евентуалния балотаж на 21 ноември.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%