БСП определи като "фалшива и абсурдна" срещата, на която беше учредено движение "Бузлуджа" Снимка: © Булевард България

Изпълнителното бюро на БСП, начело с лидерката Корнелия Нинова, обяви, че срещата на социалисти в НДК на тема "За бъдещето на БСП и лявото", организирана в събота от председателя на БСП - София Иван Таков, е фалшива.

В позицията от партийната централа се посочва, че става дума за "чужди партии, стари лица, без нови идеи".

"Информацията, че на срещата присъстват социалисти, членове на БСП, е фалшива. Мнозинството от участниците бяха председатели и ръководства на други партии: АБВ, Движение 21, Изправи се. Бг и др., както и безпартийни хора", заявяват от партията.

В събота над 500 социалисти от цялата страна учредиха движение "Бузлуджа" вътре в БСП, а начело на него застана председателят на БСП - София и столичен общински съветник Иван Таков.

На срещата присъстваха бившият президент на България Георги Първанов, евродепутатът Сергей Станишев, Ваня Григорова, Кирил Добрев, Мая Манолова, Петър Мутафчиев, Георги Пирински, Георги Божинов, както и други бивши народни представители.

Таков определи като първи приоритети на движение "Бузлуджа" "възраждането на БСП и изграждането на силно обединено ляво".

"Абсурдно е членуващи в други партии, да организират движение вътре в БСП. Нечленуващи в БСП да искат свикване на извънредно заседание на конгрес на БСП. Това минава всякакви граници на политическата логика и морал", подчертават от ръководството на социалистическата партия.

"Претенциите за морална алтернатива се разбиват на пух и прах във фактите: АБВ на Първанов управлява заедно с ГЕРБ и въведе убийствената пенсионна реформа. Сергей Станишев въведе плоския данък и се целуна с Лютви Местан (бивш лидер на ДПС - б.р.) на Орлов мост. А днес заяви, че Мария Габриел трябва да стане премиер и да има правителство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Мая Манолова получи поста на омбудсман, благодарение на Бойко Борисов. Иван Таков направи сглобка в СОС с ПП-ДБ и ГЕРБ и внесе увеличението на заплатите на общинските съветници на 6000 лв. Единственото, което ги обединява, е желанието за оглавяване на БСП и използването на партията за лични цели", се казва още в позията на "Позитано" 20 - центратата на партията на Нинова.

Оттам посочват още, че въпросът с лидерството в БСП се решава единствено от членовете на партията на пряк избор, а такъв предстои в края на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024