БСП подкрепя кандидатурата на Румен Радев, въпреки че Нинова не е в инициативния му комитет

“Подкрепяме президентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова, включихме се в инициативния комитет”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след като партията внесе регистрацията си за предстоящите на 14 ноември избори в Централната избирателна комисия.

Нинова наблегна, че това решение е окончателно и партията е регистрирала официално своята подкрепа за Радев и Йотова. “Нямаме друг кандидат за президент”, заяви тя пред медиите и подчерта, че днешната регистрация в ЦИК и за президентските избори не е въпросителна. “Участваме с подкрепа на двойка, искаме да имаме и регистрация”, допълни тя.

В понеделник беше съставен инициативният комитет, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова като президентска двойка на изборите през ноември. В него влизат хора от широк набор политически партии, включително представители на БСП.

Забележителна беше липсата на Корнелия Нинова, която беше част от комитета, подкрепил Радев на предходните президентски избори. Тогава председател на комитета беше Стефан Данаилов.

В настоящия инициативен комитет участват членове на БСП, сред които Кристиан Винегин, Дора Янкова, Весела Лечева и др. Освен тях участват и представители на “Ние идваме”, “Изправи се” на Мая Манолова, “Има такъв народ”, хора от екипа на Кирил Петков и Асен Василев и Михо Михов от АБВ.

Кой кой е в инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова

По-рано този месец Нинова отказваше да зави пълна подкрепа за Радев и Йотова. Тя казваше, че БСП няма решение, тъй като е трябвало да се мине през процедура на номинации и гласувания. В днешното си изявление тя наблегна, че е имало и други номинации. “Имаме номинации и за Радев и Йотова, и за други имена - партийни и извън партийни, но изказваме подкрепата си към тази двойка”, каза тя.

По повод амбициите на БСП за парламентарните избори Нинова изрази желание за победа. “Има и втора цел - да съставим стабилно правителство и кабинет, който да се заеме с проблемите, които в момента заливат отвсякъде”, допълни тя. Според нея следващ парламент не би могъл да състави правителство без БСП, а и не може да има нови избори.

Лидерът на БСП каза, че партията очаква да види програмата на “Продължаваме промяната”, за да определи отношението си към тях. “Искаме да видим политики и ако те съвпадат с нашите, сме готови за диалог с тях”, каза Нинова.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024