БСП пренесе вътрешната си война от ЦИК към ВАС

Кой има право да представлява "БСП за България" пред Централната избирателна комисия?

Въпросът е с повишена трудност, докато Корнелия Нинова се бори за запазването на поста си на председател на основната партия в коалицията, макар и в оставка - а обратното броене до изборите вече започна.

Поредният епизод от скандала се случи на 5 септември, когато и.д. ръководителят на социалистите Атанас Зафиров обяви (междинна) победа срещу крилото на Нинова.

Поводът е решение на ЦИК от 27 август, с което комисията приема да заличи Корнелия Нинова като представляваща съюза "БСП за България" и да впише Атанас Зафиров на нейно място.

Тук става дума само за вече регистрираната коалиция за изборите за 50 Народно събрание. Същата коалиция участва и на местния вот през октомври 2023 г. и сега планира да издигне свои кандидати и на частичните избори за кметове, насрочени за 20 октомври 2024.

  • На 30 август Нинова и колегите ѝ Георги Свиленски и Иван Ченчев са обжалвали решението на ЦИК.
  • На 5 септември сутринта Административният съд - София град обаче се е произнесъл в полза на комисията, т.е. оставя Атанас Зафиров като легитимен представляващ коалицията "БСП за България". Мотивите към акта още не са публикувани.

Решението е първоинстанционно и подлежи на обжалване. Иван Ченчев вече обяви, че действително ще бъде внесена жалба пред Върховния административен съд.

Важно е да се посочи, че това дело не засяга по-важният въпрос - кой всъщност е председател на паартията БСП след оставката на Корнелия Нинова.

Той трябва да бъде разрешен окончателно след 9 септември, когато Върховният касационен съд (а не ВАС) ще разгледа искането за промяна на актуалното състояние на БСП според регистъра на политическите партии.

Към момента само Корнелия Нинова е вписана като председател на БСП в регистъра на партиите, който се води от Софийския градски съд - въпреки че "другарите ѝ" не само приеха оставката ѝ, но и я изключиха като член. СГС има решение, с което указва да Атанас Зафиров да бъде вписан на нейно място, но Нинова и сподвижниците ѝ го обжалват пред ВКС.

Каквото и да реши ВКС - до 11 септември все някой ще трябва да внесе документите на БСП за участие в парламентарните избори, в противен случай за първи път от 1990 г. насам партията може да остане без представителство в Народното събрание.

Кой ще регистрира БСП за изборите на 27 октомври е и ключът към въпроса с кого БСП ще се коалира и кой няма да попадне в листите.

Крилото около Корнелия Нинова вече се закани да не допуска за водачи хора от АБВ или "Изправи се" на Мая Манолова като наказание за това, че са работели срещу БСП на предходните избори.

От друга страна, ако ВКС отстрани Нинова като председател, тогава крилото около Атанас Зафиров ще може да откаже да я включи в кандидатдепутатските листи на БСП, защото собственият ѝ устав забранява на хора с над 12 г. парламентарен стаж да се явяват отново на избори за народни представители.

Докато този спор стои нерешен, Атанас Зафиров е успял да регистрира "БСП за България" за участие на изборите за кметове на 20 октомври в община Омуртаг.

Решението на ЦИК е поредният пример за тоталния конфуз в институциите, породен от войната между вътрешнопартийните лобита.

Първоначалното предложение на ЦИК е било да бъде постановен отказ от регистрация на БСП, защото част от задължителните документи не са внесени навреме.

Комисията обаче взема решенията си само с квалифицирано мнозинство - а по този казус са гласували твърде малко членове на ЦИК, за да бъде прието.

С други думи - комисията допуска БСП въпреки установения непълен набор от документи, просто защото не може да реши нищо друго.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024