Пленумът на БСП изключи Корнелия Нинова от партията (Обновена) Снимка: © Screenshot

Националният съвет на БСП изключи от партията доскорошния ѝ председател Корнелия Нинова и трима от подръжниците ѝ - Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев, съобщи БНТ.

Сред причините са посочени "уронване престижа на партията, неспазване на решенията на партийните органи, саботиране на регистрацията на БСП и колективните решения на Националния съвет".

Преди това пленумът на партията е задължил подалата оставка като председател Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява БСП пред ЦИК. Тя обаче е отказала, което довело до бурни реакции на заседанието.

Половин час преди заседанието, на което социалистите трябваше да решат дали Корнелия Нинова да остане в партията, от младежката организация разлепиха плакати пред централата с надписи "БСП без Нинова". Контрапротест в защита на лидера в оставка обаче започна да къса плакатите. Стигна се до намесата на полицията и затваряне на движението по улица "Позитано". Пред централата беше разпънат и транспарант с надпис "БСП без Пеевски".

Самата Нинова влезе в централата с червена роза в ръка и призова за свикване на партиен конгрес, на който да бъде решен въпросът за ръководството на БСП. Според БНТ, предложението ѝ е било отхвърлено от съпартийците ѝ.

В неделя Националният съвет на партията разгледа възможно най-тежките санкции за доскорошната си председателка. Става въпрос за едногодишно наказание или изключване от партията за нея и приближените ѝ.

От няколко месеца в БСП тече юридическия спор за легитимността на ръководството ѝ, който застрашава явяването на БСП на предстоящите на 27 октомври предсрочни избори.

Кутията на Пандора за БСП се отвори, след като Нинова подаде оставка от ръководния пост след евроизборите на 9 юни и призна, че резултатът на партията е "катастрофален".

Мястото ѝ зае Атанас Зафиров като временно изпълняващ длъжността председател. Това се случи, след като вътрешната опозиция в БСП се обедини срещу Нинова и привлече на своя страна някои от най-близките ѝ хора.

В началото на юли Софийският градски съд вписа в регистъра на политическите партии промените в БСП, като заличи Нинова като председател, но не вписа Зафиров, тъй като няма пряк партиен избор. От своя страна Нинова заяви, че ще обжалва решението. По-късно тя съобщи, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да представляват партията при регистрирането на листите за изборите през октомври.

Именно заради това опонентите на Нинова в БСП я обвиняват, че създава юридически казус, който застрашава легитимността на партията за участие в предсрочния вот.

Очаква се съдът да се произнесе на 9 септември с решение кой всъщност представлява БСП. Крайният срок за регистрация на партии за парламентарните избори на 27 октомври е 11 септември.

"Бъдете спокойни, че ще регистрираме партията за участие в изборите с хора в листите, предложени от вас. Няма да стане партията да не се яви заради личните амбиции на някои хора. Бъдете спокойни за БСП", заяви Нинова пред привържениците си, докато влизаше в централата на "Позитано" и призова за свикване на конгрес на партията, на който да се реши въпросът.

Предложението обаче беше отхвърлено, а в крайна сметка със 105 гласа "За", "16 „против“ и 4 „въздържал се“ - Нинова и най-близките ѝ хора в БСП бяха изключени от партията.

Изпълняващия функцията председател на БСП Атанас Зафиров съобщи след заседатението, че във вторник предстои подписване на коалиционно споразумение с 20 политически формации от ляво-център за съвместно явяване на изборите през октомври.

Вместо Станишев БСП предложи Цветелина Пенкова и Драгомир Стойнев за еврокомисар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024