БСП се разбърза с актуализацията на бюджета и провокира скандал в НС

Скандал избухна в пленарната зала на Народното събрание, след като депутатите от БСП настояха да се ускори процедурата по актуализация на Бюджет 2020, за да не се налага изкуственото бавене на третия мандат.

Корнелия Нинова имаше намерения да отлага връщането на мандата до 10-15 септември, за да се даде време на парламента да гласува промените в бюджета.

Ясно е, че БСП не може да разчита на подкрепа нито от "Има такъв народ", нито от "Демократична България" за съставяне на нов кабинет, а разпускането на 46 НС вече е само въпрос на избор на дата за парламентарните избори.

В сряда социалистите дадоха сигнал, че вече искат всички срокове по бюджетната актуализация да се съкратят, така че предложенията за промени да се правят най-късно до 3 септември, да се обобщят на извънредно заседание на Комисията по финанси в събота, 4 септември, и да се гласуват в пленарна зала отново на извънредно заседание във вторник, 7 септември.

Нинова обяви, че депутатите от "Изправи се! Ние идваме" са дали сигнал, че биха подкрепили този вариант, при срещата си в понеделник.

Твърдението й провокира реакции от страна на Арман Бабикян и Мая Манолова (ИБГНИ). И двамата обявиха, че не са давали съгласие за сценарий, при който парламентът ще трябва да се разпусне още в следващата седмица. Манолова обвини социалистите за това, че обричат на неуспех приемането на други законопроекти, свързани със съдебната власт и главния прокурор - твърдение, което се сблъска с контраатака от страна на Иван Иванов (БСП).

"Как искате за 3 дни да приемем 100 закона? Два месеца викаме министър след министър. Почнахме кметовете. Ами, да извикаме и леля ми, да каже и нейното мнение какво мисли за Народното събрание", каза той.

Несъгласие с прибързани промени в бюджета все пак дойде и от страна на най-голямата парламентарна група в 46 НС. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански ("Има такъв народ") призова БСП да обърне внимание на Плана за възстановяване и устойчивост, който все още не е внесен официално от правителството в ЕК, защото изчаква санкция на Народното събрание.

Тома Биков от ГЕРБ изненадващо защити инициативата на БСП, като коментира, че истинският въпрос не е за актуализацията на бюджета, а за определянето на дата на изборите.

"Да не бъдем лицемерни, никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще има парламентарни избори. Защото президентът не иска избори 2 в 1. Съгласен съм г-жа Нинова, да отиваме на избори, за да има кой да направи бюджет за следващата година. Иначе кой ще бъде смокиново листо? Президентът? Той се скатава", каза депутатът от ГЕРБ, като предупреди останалите групи, че "ще вземе г-н Кирил Петков да направи партия и тогава ще страдат".

Намесата на ГЕРБ в дебата за бюджета провокира гневна реакция от страна на Тошко Йорданов. Председателят на ПГ на ИТН уличи ГЕРБ и БСП, че работят "в комплект", като целят бързо разпускане на парламента.

"Дълго обяснявахте, че сте партия на протеста, а не на статуквото. Днес лицемерието ви е очевадно, а с ГЕРБ отново се гушнахте", каза той.

Както Биков, така и Нинова репликираха Йорданов, че "БСП и ГЕРБ са в доста сериозен конфликт от години".

"Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. На килимчето му не е била, за разлика от всички останали в тази зала", каза депутатът от ГЕРБ.

Председателят на БСП отговори в сходен тон, че "никога в политическата си кариера не е стъпвала в офиса на Борисов, нито на Слави Трифонов, нито на Христо Иванов".

"Изляхте си емоциите. Търпяла съм много повече от това, което днес ми причинявате. Уверявам ви, че Борисов е много по-сериозен опонент. Ние с него 5 години бая се бихме. Така че с нищо не може да ме уязвите повече от това, което съм преживяла с този човек", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024