Снимка: © BSP.bg

Ръководството на БСП се разграничи от назначенията на Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев за служебни министри на правосъдието, на спорта и на земеделието, но няма да ги изключи от редиците си.

Решението беше обявено след заседание на Пленума на БСП, продължило няколко часа.

В решенитео се казва, че "социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП", както и че служебният кабинет трябва да се въздържа от "всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати".

В същата позиция се осъжда като "недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП".

Кой е Крум Зарков - претендентът за лидерския пост в БСП, който оглави Министерството на правосъдието

От "Позитано" 20 обявяват, че няма да носят отговорност за действията на министрите с партиен билет или за цялото служебно правителство.

По-рано председателят на ГЕРБ Бойко Борисов иронизира БСП, че са "като триглавата ламя и винаги имат министри", като постави под въпрос как може партията да се разграничава от свои кадри, след като министър на БСП предава властта на друг съпартиец (в Земеделието).

Решението на Националния съвет на БСП явно е взето след вътрешни спорове, тъй като още преди началото му Костадин Паскалев и Калоян Паргов публично се противопоставиха на по-острата позиция на Корнелия Нинова, че Зарков, Лечева и Гечев са в нарушение на устава на партията.

Според документа - Националният съвет първо трябва да утвърждава кандидатурите за министър-председател и министри. Паскалев обаче смята, че това правило важи само за случаите, в които партията участва в изпълнителната власт, а служебният кабинет не се излъчва от парламента, а се назначава от президента.

Калоян Паргов се обяви против това "БСП да влиза в конфликт с най-рейтинговия човек в държавата". Той смята, че поканата към тримата му колеги от НС да станат служебни министри е "оценка за техните качества" и че те получили предложенията като експерти в лично качество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин