Снимка: © Getty Images

Преговорите между БСП и "Продължаваме промяната" ще бъдат подновени, след като Кирил Петков официално предложи Асен Василев за нов кандидат-премиер.

"Нашето условие е изпълнено, ще разговаряме с ПП", каза Корнелия Нинова минути след като в пленарната зала тя се разграничи от решението на действащия министър-председател да изгони 70 руски дипломати от България.

"Това, което ни събра с ПП, "Демократична България" и "Има такъв народ", е желанието да променим досегашния модел на управление на България. Ако искаме стабилност и предсказуемост, да се съсредоточим върху общото. В това, което Кирил Петков е предложил, има много неща, но не е достатъчно. Искаме да продължим социалния стълб, здравеопазване и други прироритети", каза Нинова пред журналисти в Народното събрание.

Малко по-рано Кирил Петков начерта основни приоритети в програма за още 6 месеца управление с мандат на ПП, но с нов премиер.

Те включват: механизъм за разследване на главения прокурор от независим съдия, да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат, да се промени Законът за обществените поръчки, да се приемат 22 законопроекта за Плана за Възстановяване, както и да се довърши стратегическият план за българското земеделие и енергийната диверсификация.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отхвърли възможността за подкрепа на нов кабинет на ПП, начело с Асен Василев.

"Напуснахме коалиционното споразумение заради тези двамата. Какво очаквате? Да ви кажа, че днес сме се събудили с мисълта, че те са прекрасни", беше репликата на Йорданов пред репортери в НС.

Според него - евентуално издигане на Никола Минчев можело да върне ИТН в преговори, така че да се търси "управленска формула".

Само преди две седмици обаче самият Тошко Йорданов и колегите му внесоха искане за свалянето на Минчев като председател на Народното събрание - първият успешен вот срещу мнозинството преди принудителната оставка на кабинета.


Асен Василев е предложението за премиер на "Продължаваме промяната"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море