БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Изненадващ сблъсък се оформи между Слави Трифонов и ръководството на БСП по казуса с решението за Северна Македония - тема, по която ИТН и БСП застанаха на една страна, макар че социалистите имат доста по-нюансирана позиция спрямо ползите от френското предложение.

В петък - малко след като Тошко Йорданов изчете декларация на Трифонов от трибуната на Народното събрание - председателят на ИТН реши да я допълни с пряка атака срещу БСП и Корнелия Нинова.

В съобщението му се казваше следното: "Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор".

Гласовете "въздържал се" се броят в групата на вота "против", когато се изчислява крайният резултат от гласуването за всяко решение на НС.

Независимо дали цялата група на БСП беше гласувала срещу френското предложение, то щеше да бъде прието, защото "за" бяха 170 народни представители от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС - мнозинство, което само по себе си е достатъчно голямо дори за приемане на конституционни промени.

170 гласа "за": България ще подкрепи френското предложение за РСМ с 4 условия

Обвиненията на Слави Трифонов за "предателство спрямо националния интерес" доведоха и до реакция от Изпълнителното бюро на БСП.

"Няма нито един глас ЗА от парламентарната група на “БСП за България”. Всички твърдения,че сме предали националния интерес са лъжа. Няма да позволим на никого да чисти гузната си съвест за безпринципни договорки с лъжи и манипулации за БСП. Македония беше червена линия за нас и ние не я прекрачихме. Позицията ни е последователна и принципна", се казва в позицията.

Зам.-председателят на 47 НС Кристиан Вигенин също разкритикува Слави Трифонов за това, че се опитва да уязви позицията на БСП.

"Слави Трифонов е извън времето и пространството. Имаше една задача в правителството - пое Външно министерство, за да защити националния интерес за С. Македония. Провали се. Не постигна благоприятни условия нито с ЕС, нито с РСМ. Собственият му министър предложи правителството да приеме френското предложение. Защо? В същото време собственият му председател на ПГ обясняваше какво предателство е това. "Собствен" не е случайно избран термин. И когато днес БСП отказа да подкрепи тези предложения не с обиди, а с аргументи и отказа да подкрепи вдигането на ветото, той има нахалството да твърди, че БСП пресякла червените си линии", пише Вигенин в съобщение в социалната мрежа.

Той определя партията си като "единствената, която компетентно отстоява българския интерес", докато Трифонов "оставя след себе си хаос и празни гръмки клетви във фейсбук-статуси".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024