БСП, "Възраждане" и ИТН внасят вот на недоверие срещу служебния кабинет Снимка: © Булевард България

БСП и "Възраждане" ще внесат вот на недоверие срещу служебния кабинет, ако президентът не смени премиера Димитър Главчев, обяви лидерката на лявата формация Корнелия Нинова.

След първоначално колебание - ИТН също са дали подписи в подкрепа на инициативата на опозицията.

На въпрос как ще се иска вот на недоверие към правителство, което не е получавало доверието на парламента, Нинова отговори:

"В Конституцията е записано, че парламентът продължава да работи и продължава да упражнява контрол, вотът на недоверие е част от този контрол."

В мотивите на искането ще бъде посочено, че служебното правителство нарушава основния закон на страната и се налице съмнения за злоупотреби и манипулация на изборите.

"Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов. Оттук нататък не може да имаме никаква сигурност как ще работи той, очевидно ще бъде на каишка, затова днес призовахме президентът да смени премиера и да има нов служебен кабинет. Той по новата Конституция има право да го направи", каза Нинова.

Тя определи Главчев като политическо лице и се усъмни в думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че става дума за "абсолютно съвпадение" след като смяната на министъра на външните работи беше поискана от служебния премиер след същото искане на Борисов.

ИТН се раздвои по казуса с вот на недоверие

Първоначално депутатът от ИТН Павела Митова отказа да подкрепи идеята на БСП и "Възраждане" за опит за сваляне на кабинета Главчев чрез парламентарен вот.

Тя посочи, че в групата все още обмислят дали този ход не би нарушил Конституцията.

Митова се позова на решение на Конституционния съд от 1992 г., в което се тълкува стария текст и се казва, че тъй като служебният кабинет е назначен от президента и съществува до избора на нова власт, той не може да се сменя през гласуване на недоверие от депутатите.

Малко след това обаче БНТ съобщи, че ИТН все пак са се подписали в предложението за вота и вече има 67 гласа срещу премиера Главчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024