БСП ще държи мандата поне до 15 август заради избора на шеф на КЕВР Снимка: © Булевард България

Председателят на БСП Корнелия Нинова поиска спешна среща с лидерите на парламентарни групи, преговарящи за нов кабинет, като заяви, че няма намерения да бави "безкрайно" връщането на третия мандат.

От разговорите в Народното събрание стана ясно, че парламентът ще продължи да работи най-малко до 12 август, така че да може да се избере нов председател на КЕВР.

Кандидатура за ключовия пост обаче не е обсъждана на срещата.

"Има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на председател на КЕВР. Разписахме приблизително във времето как трябва да изглежда това. Тази процедура може да приключи в оптималния вариант на 12 август. Обсъдихме възможността и необходимостта през това време да работи парламентът. Ще се търси съгласие за отмяна на ваканциите от 1 до 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР, за да не оставим държавата в хаос", каза Корнелия Нинова.

През това време БСП ще продължава да държи мандата за съставяне на кабинет. Ако тази процедура се провали - предсрочни избори ще има не по-рано от 16 октомври.

Нинова се появи в Народното събрание малко преди 11 часа, като обяви, че не е доволна от неяснотата около работата на парламента в следващите седмици - проблем, който поставя БСП като мандатоносител в неизгодно положение.

"Чувам, че депутатите искат 4 седмици за избор на нов ръководител на КЕВР. Затова дойдох спешно, извънредно. Искам сега среща с ръководствата на парламентарните групи, с които преговаряме за правителство. Искам да се даде яснота какво възнамеряват депутатите да правят, в какъв порядък от време го разполагат. Би било супер неразумно да искат 4 седмици време, в което ние да държим мандата, за да работи парламентът - а той по правилник би трябвало да излезе във ваканция", каза тя.

В същото време в пленарната зала се обсъждаха процедурните правила за избор на нов председател на КПКОНПИ - изненадващо от "Продължаваме промяната" поискаха срокът за номинации да бъде съкратен от 14 дни на 5 дни, което предизвика недоволство от опозицията.

Нинова обяви, че "в много голяма степен изборът на Бойко Рашков ще мине", а четирите партии имат "принципно съгласие" за обща програма, макар че партиите ще предоставят забележките си по нея до края на днешния ден.

Решението на КС за противоконституционност на избора на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране обаче е създала по-сериозен проблем.

"Това решение блокира работата на КЕВР. Това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Няма как да въведем двете тарифи - за по-бедните и за онези, които си топлят басейните и палатите. Не можем да въведем понятието "енергийна бедност" и да определим помощи", предупреди тя.

"Искам партиите да кажат ясно какво искат от нас като мандатоносител, за да гарантираме стабилност в държавата - и да се хващаме за работа. Допълнителна нестабилност е ад. Не може ние като мандатоносител да станем заложник на допълнителни хаотични решения. От 2 часа се занимават с процедурни правила", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023