Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев е поканил БСП да приеме третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 45 Народно събрание. 

Връчването на мандата е планирано за 5 май (сряда) от 11 ч. в сградата на президентството на "Дондуков" 2. 

"БСП за България" е третата по големина парламентарна група в Народното събрание - конституцията не задължаваше Радев не да посочи нея при последния опит за формиране на кабинет, но президентът е предпочел да заложи на нея вместо на някоя от трите по-малки формации в парламента. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от Изпълнителното бюро да свика пленум, на който да се реши как да се постъпи с третия мандат. Националният съвет ще се събере на 1 май (Велика събота), след митинга по повод Деня на труда. 

В последните седмици имаше серия от призиви към левицата да не се възползва от възможността да съставя правителство, за да не изпада в парламентарна зависимост от ГЕРБ. 

"Получихме покана от президента Радев да се явим на 5 май от 11.00 ч. за третия мандат. Ще постъпим така, както сме ви казвали преди. Решението зависи от нашите колективни органи на партията", беше коментарът на Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание. 

Връчването на третия мандат на БСП беше очакван ход от страна на президента, който през 2016 г. беше издигнат на изборите именно от Социалистическата партия. Подкрепата от "Позитано" 20 за намеренията му да се кандидатира за нов 5-годишен мандат дойде чак след провеждането на парламентарния вот на 4 април, когато БСП отбеляза най-слабото си представяне от десетилетия насам.

Малко преди Слави Трифонов да потвърди, че няма да състави кабинет с "Има такъв народ", неговият заместник Тошко Йорданов отправи послание към останалите опозиционни сили: 

"Ако случайно се стигне до трети мандат - а то ще се стигне - този, който го вземе, е хубаво да си помисли какво ще направи, защото в тази средната част от залата е възможно дори да подкрепят който и да е от вас. Трябва да сте наясно, че това е коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени на дъното на политическия живот - ГЕРБ". 

Анонсът за третия мандат беше посрещнат с първите заявки за отказ от подкрепа от страна на парламентарни групи. 

"Право на президента на републиката е да избере коя ще е третата политическа сила, на която ще връчи мандата. Ние не оспорваме неговото право. Бих искала обаче да апелирам към БСП при взимането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата. Ясно е математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да се състави правителство. Те с нас не желаят да разговарят. "Има такъв народ" са заявили, а и ние имаме решение, че няма да участваме в управление с тях на конгрес", каза Десислава Атанасова.

"Демократична България" потвърди, че няма намерения да подкрепи кабинет с мандата на БСП: "Не виждам как такъв мандат би могъл да бъде подкрепен на база на програма, след като БСП не е представила такава. Неизбежни стават изборите", каза Христо Иванов. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също отказа подкрепа за кабинет, предложен от БСП като "партия, загубила изборите", но призова колегите си от левицата "да се опитат да потърсят съгласие за определени политики". 

На въпрос дали все пак е възможно ДПС да осигури гласове за експертен кабинет с червен мандат, Карадайъ отклони отговора за момента, в който БСП реши какво смята да прави. 


Инфографика: Колко време е нужно за съставянето на кабинет в България?

Кабинет по непредпазливост: Сценарии за третия мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година