BTS - корейският културен феномен, който не спира да чупи рекорди

Те създадоха нов стил музика, наречен K-поп. Съществуват като група едва от 2013, а вече са най-известните певци в историята на Южна Корея, донесли са близо 5 милиарда долара на икономиката на страната, а могъщата им „Армия“ от фенове пее песните им по целия свят – от САЩ до Австралия.

BTS, или Bangtan Boys, са абсолютен феномен и истинско културно явление, а последното доказателство за това е, че успяха да оглавят най-престижната американска класация с песен, в която има едва няколко изречения на английски език.

В началото на декември чартът Billboard Hot 100, който отчита продажбите и радио излъчването на всички парчета в САЩ, бе оглавен от „Life Goes On“ (б.а. – в превод „Животът продължава“). Корейската седемчленна поп група пусна сингъла на собствения си език и малцина очакваха да постигнат такъв внушителен успех в САЩ, но изглежда, че привържениците им са многобройни отвъд Океана.

Песента им излезе официално преди една седмица, а вече има близо 165 милиона гледания в YouTube. Парчето, което е част от албума „Be“, е меланхолично и бавно, но много мелодично и създаващо настроение за топлина и уют. То цели да отърси хората от отрицателните емоции по време на пандемията Covid-19 и да им предаде ясното послание, че животът продължава. Във видеото седемте членове на бандата показват как протича животът им, докато светът е затворен.

„Един ден светът спря без предупреждение. Но животът продължава“, пеят BTS.

Номинациите за "Грами" 2021: Доминация на Бионсе и огромен конфликт с The Weeknd

Преди няколко дни те получиха номинация за наградите „Грами“ със своя хит „Dynamite“, който е първият им сингъл изцяло на английски език. Той присъства и на музикалните награди на MTV, върти се по всяко радио и оглави чартовете в няколко страни. Но постижението на BTS с „Life Goes On“ е от друг калибър.

"Подкупена" ли е Академията: Големи звезди вече не зачитат музикалните награди "Грами"

Поп парчето разчита на минимална реклама и не е толкова често пускано по радиата в САЩ, но въпреки това оглави класацията на сп. „Billboard“. Феновете на K-поп бандата, наречени „Армията“, избутаха сингъла до върха, пише Леника Круз от The Atlantic.

Мнозина чуждестранни изпълнители не успяват да се доберат до най-горните места в чартовете. Това важи дори за латино изпълнителите, при положение, че испанският е вторият най-говорен език в САЩ. Изводите са ясни – ако не пееш на английски, трябва да продадеш няколко пъти повече албуми от конкурентите си, за да ги достигнеш. Е, това явно не важи за Bangtan Boys, които са първата и единствена група в историята, дебютираща под №1 с два сингъла.

BTS започва своето сформиране през 2010, но дебютира три години по-късно. Членовете на бандата са Джин (28 години), Суга (27), Джей-Хоуп (26), RM (26), Джимин (25), V (24) и Джунг Коок (23). Те изгряват с помощта на местната музикална компания Big Hit Entertainment, макар сами да пишат и продуцират голяма част от музиката си. Определят се като хип-хоп група, но музикалният им стил вече включва няколко жанра.

Песните им са свързани най-вече със социални проблеми като психичното здраве, проблемите в училище, личните загуби, пътя към любовта. BTS вече са издали 9 студийни албума и към април 2020 стана ясно, че са продали над 20 милиона копия от началото на кариерата си. Това ги прави най-успешното корейско музикално явление.

Групата започва да прави турнета, които бързо се превръщат от местни в световни. Вълната им от фенове се надига и в САЩ, където отбелязват рекорд след рекорд по продажби. Дори изпреварват „Бийтълс“ в елитна класация – за група, която най-бързо пласира четири свои албума на върха на американските чартове. Правят го за по-малко от две години. Бандата дори е в топ 45 на най-добрите изпълнители през изминалото десетилетие, определена от „Billboard“.

BTS е първата група, която не е англоговоряща, и разпродава всички билети за концерт на лондонския „Уембли“. Списание „Time“ ги определя като „лидери на следващото поколение“ и ги поставя в класациите с най-влиятелните личности, а същото прави и Forbes.

Считано от 2013 до 2019 – бандата е основната причина всеки един от 13 чуждестранни посетители да пристигне в Южна Корея. Президентът Мун Дже-Ин им връчи Орден за културни заслуги, който се дава на хора, прославили корейския език и култура по света.

Въпреки че вече са разпознаваеми по целия свят, членовете на бандата не спират дотук. „Life Goes On“ може да се нареди дори до „Dynamite“ или да е по-успешно парче“, казва лидерът на групата RM, цитиран от The Atlantic.

Песента не представлява класическата за BTS танцувална мелодия, а съчетава в себе си меланхолия, носталгия, но и оптимизъм. Такъв е и целият им албум „Be“, който съдържа в себе си всички настроения, през които човек може да премине по време на пандемията Covid-19 и все пак да се чувства добре. Дори ако не говори корейски.

А феновете на K-поп музиката могат да си отдъхнат с облекчение, защото имаше възможност групата да се раздели. Причината – задължителната военна служба в Южна Корея, която всички физически способни мъже трябва да преминат, преди да навършат 28 години. Казармата продължава 18 месеца.

На 1 декември обаче парламентът в Сеул издаде законопроект, който позволява на звезди със световна слава като BTS да отложат своята военна служба. Допреди ден тази възможност не важеше за K-поп изпълнители, а само за представители на класическата музика, художници, актьори и спортисти.

Така на Джин няма да му се наложи да напуска групата. А BTS са готови да последват примера на най-известния корейски художник Ким Уанки, който се превърна в световна звезда.

„След като се мести в Ню Йорк през 60-те, той първо копира стила на Марк Ротко и Адолф Готлийб, но после си казва: „Аз съм кореец и няма как да правя нещо, което не е корейско, въпреки че така ще бъда аутсайдер“, казва RM пред The Atlantic. Е, езикът, който BTS говорят, може да се окаже сила. Защото тези „аутсайдери“ създадоха свой собствен свят и поканиха в него всеки, който иска да се присъедини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024