Буквално и преносно: Защо отбори от футболния "елит" в България нямат пари да си платят тока 

“Българският футбол е тръгнал от Витоша надолу - без найлон, без шейна, без ски”. Така Христо Стоичков определи ситуацията с най-популярния спорт в страната в интервю за “Код спорт”.

Макар и сравнението на легендарния №8 да е интересно, то не е изчерпателно. Ситуацията е по-трагична.

Изпълнителният директор на “Локомотив” (Пловдив) Павел Колев внесе поредния смут, след като направи скандални разкрития за ситуацията в клуба. Той обяви, че един от най-популярните отбори в България е закъсал до такава степен, че не е ясно дали ще има пари да си плати осветлението на стадиона.

“През последните 4-5 месеца вкарахме плащанията в ритъм. Опитахме да погасим част от задълженията. Заплатите се плащаха сравнително навреме и парите бяха изкарани от самия клуб. За съжаление често средствата, които “Локомотив” (Пловдив) успя да генерира, не влизаха в клуба. Въпреки моите настоявания да разбера къде отиват тези пари, не получих отговори”, каза Колев след загубата на “Локомотив” от “Левски” с 0:3.

Освен това футболистите нямат достатъчно екипировка, а при последното си гостуване на “Ботев” (Враца) клубът не е имал средства да си плати хотела. Наложило се един от акционерите с кредитната си карта да обезпечи настаняването за една вечер.

Въпреки това отборът в началото на сезона изрази амбиции да се бори за титлата, а в момента е на четвърто място в първенството.

“Генерираме средства през онлайн магазина чрез поръчки и не можем да ги изпълним, защо средствата от този онлайн магазин не влизат в “Локомотив”, а отиват някъде другаде. Очевидно нещата се решават някъде на друго място, а не на стадион “Лаута”. Мъчно ми е, защото виждах голяма перспектива в този отбор, изграден от Александър Томаш. Свършихме доста работа и през лятната подготовка. То всъщност нямаше лятна подготовка, а един мини лагер в Банско”, каза още Колев.

“Имаме задължения към НАП, към контрагенти. Покривахме някаква част от тях, но сега сме в състояние, в което не можем да си платим тока. Другата седмица, ако не се плати фактурата за ток, на “Лаута” няма да има осветление за мача с “Пирин”.

Изпълнителният директор на клуба няколко пъти е намеквал за “черно тото” в българския футбол, а сега съобщи, че пловдивският клуб е отпускал заеми на “Миньор” (Перник) - без да е ясно каква е причината.

Перничани обаче побързаха да опровергаят информацията, като публикуваха официално становище, според което “Павел Колев е бил заблуден от своите началници”.

И за да стане смутът пълен, от “Миньор” преминаха в контраатака - с информация за един от собствениците на "Локомотив" - Адам Сотков, който доскоро имаше ръководна роля и на "Стадиона на мира".

“Не е тайна, че допреди месец двата клуба бяха ръководени от една и съща бизнес структура. Когато през декември миналата година нейни представители поеха властта на "Стадиона на мира", те влязоха в изряден от финансово естество клуб, който имаше нула лева задължения. При тяхното управление, което продължи около 10 месеца, отборът изпадна във В група (третото ниво на българския футбол - б.а.). Оказа се, че “Миньор” (Перник) дължи на служителите си, на институции, фирми и контрагенти сумата от около 200 хиляди лева. Проверката показа, че освен неизплатени от месец юли насам хонорари и премии, предишното ръководство не е изпълнило финансовите си ангажименти към НАП, полиция, медицински лица, хотели, Община Перник”.

По този начин от два различни клуба директно обвиняват Адам Сотков, който в момента е в пререкания и с другия акционер в “Локомотив”, Христо Крушарски. Сотков поиска и оставката на Колев заради твърденията за състоянието на пловдивския клуб.

Всички тези скандални разкрития идват на фона на това, че през февруари 2020 година превителството (на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов ) отпусна 12 млн. лева за обновяване на стадиона на “Локомотив”, който все още не е довършен. А в началото на тази година Общинският съвет на Пловдив (доминиран от ГЕРБ) прие решение да отпусне 5 358 699 лева през 2023 г. и още 5 500 586 лева през 2024 г.

Именно Крушарски обаче, още преди три години, сигнализира за това, че не “Локомотив” получава, а те отиват в Община Пловдив.

“Аз исках да построя стадиона с тези 12 милиона, които отпусна държавата. От общината обаче казаха, че по-добре да се самоубият, отколкото да ми ги дадат” - това е точният цитат на Крушарски, който намекна тогава, че част от въпросните средства “изчезват” заради корупция.

И ако “Локо” в момента не може буквално да си плати тока, много други клубове от Първа лига кретат финансово и също имат затруднения.

В началото на 2023 година вече бившият сoбственик на футболния “Пирин” (Благоевград) Пол Белогур обяви, че се оттегля от клуба и връчва акциите на Община Благоевград. Преди няколко седмици новият кмет на града Методи Байкушев описа “финансов апокалипсис”.

Той заяви, че за него е "шокиращо", че на пресконференция бившият кмет на Благоевград е съобщил, че оставя "Пирин" в "цветущо" състояние и без никакви дългове.

"Всъщност клубът има огромни дългове и точно нула лева по сметките”, каза Байкушев.

Новият кмет на Пазарджик Петър Куленски пък изнесе смущаващи факти за нереално голям бюджет от общинските средства за волейболния отбор на “Хебър” и обяви, че ще намали и парите за едноименния футболен клуб - и двата са общинска собственост. Второто доведе до новината, че настоящият старши-треньор футболния “Хебър” Любослав Пенев ще напусне след края на първия полусезон.

Случващото се е само доказателство, че клубовете не функционират добре, а разчитат някой да излива пари в тях, които на хартия са по направление, но на практика отиват някъде другаде.

“Етър” (Влико Търново), който се намира на последното място в Първа лига, се бори с финансови затруднения от повече от 10 година. В края на 2009 г. тогавашните основни собственици Радослав Владев и Красимир Гърдев се оттеглят с обвинения към Община Велико Търново за липса на подкрепа. Мажоритарен собственик става Фейзи Илханлъ, който впоследствие обаче също обвинява общината, че не помага достатъчно с бюджета, макар да е съакционер.

В следващите години “Етър” така и не намира стабилност, а в момента силната фигура в отбора е кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ). На последните местни избори той беше преизбран. Освен кмет, Панов е и член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) и председател на управителния съвет на Националното сдружение на общините.

С позициите, които заема, на теория, той би трябвало най-добре да знае къде се чупи връзката между местната власт, БФС и клубовете - все пак е представител и на трите. Реалността обаче е, че “Етър” е на последно място. А изглежда най-мразената инстируция в страната в момента е именно БФС - както изглеждаше на превърналите в кървави протести с искане на оставката на Борислав Михайлов и ръковоството на футболния съюз по време на мача на националния отбор с Унгария. Демонстрациите и исканията безпрецедентно обединиха феновете на всички големи отбори в страната, въпреки че агитките иначе традиционно враждумат помежду си.

За да продължим с примерите - предпоследният в класирането в първенството “Локомотив” (София) официално фалира през 2015 година, преди да започне наново изкачването си във футболната йерархия.

Настоящ собственик на клуба е Иван Василев, който в началото на годината заплаши, че ще напусне и загатна, че съществуването на отбора е пряко зависимо от бетинг компанията, която е генерален спонсор. В крайна сметка - без да става ясно защо - Василев се разубеди.

Дори “Ботев” (Пловдив), който през 2020 година получи 25 млн. лева от правителството на Бойко Борисов (както при “Локомотив” чрез Община Пловдив, която се води собственик на съоръженията), за да се реновира напълно "Колежа" - както е известен стадионът. Тимът в продължение на 10 години играеше на клубната си база. За стадиона сега има нужда и от още средства.

Стадионът на "Ботев" (Пловдив), който още е в строеж.

За 2023 и 2024 година отборът ще получи още над 10 млн. лева, за да дострои “новия” си дом, който - макар и вече да приема мачове, все още не е напълно готов.

Собственик на “Ботев” е Антон Зингаревич, син на руски милиардер, управлявал неуспешно няколко клуба досега.

Разбира се, най-показателен е примерът с “Левски”, който към края на 2022 година имаше над 30 млн. лева задължения, а близки хора до отбора много често използват термина “будна кома”, за да опишат финансовото положение.

През 2020 година започнаха проблемите с прокуратурата на бизнесмена Васил Божков, който беше собственик на “сините”, а впоследствие той обяви, че е бил принуден от Бойко Борисов да стане такъв.

Срещу Божков бяха повдигнати серия обвинения, а той замина за Дубай. През пролетта на 2021 година той организира показно прехвърляне на акциите на клуба на Борисов - тогава премиер. Той обаче не ги прие и в крайна сметка те стигнаха до Наско Сираков, който откакто е мажоритарен собственик, жонглира със задълженията на клуба и това да търси нови източници на приходи.

Даже ЦСКА, който официално получи “зелена светлина” да събори “Българска армия” и да си построи нов стадион в Борисовата градина в София, е клуб, който преди седем години също трябваше да премине през фалит.

Тогава “червените” минаха под крилото на бизнесмена Гриша Ганчев, който продължава да твърди, че в българския футбол мачовете се решават под масата, но когато трябва да говори в конкретика, предпочита намеци и описания:

“Отанаха много малко такива животни, които могат да се консумират. И много лъвове, хиени, вълци. Чакалите облякоха костюмите. И всичко се бие за този държавен бюджет. Много малко останаха фирмите, които разчитат на пазара. Ще стане пак като миналата година - пак ще се вадят милиони и ще се купуват мачове. И ние ще се правим, че не виждаме и не чуваме. Футболните клубове в България са хранилка за такива изпаднали агенти”, смята Ганчев.

Всички от изброените отбори са представители на Първа лига - а това е елитният футболен шампионат на България. Място, отредено за най-добрите и тези, които са с поне класа над останалите.

Ако това е “най-високото ниво”, човек сам може да се досети какво се случва във Втора и Трета лига, които са много по-близо до аматьорски, отколкото професионални стандарти.

А отношението и на БФС, и на държавата в последното десетилетие към състоянието на футбола може да се обобщи така - спасявайте се поединично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024